Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Στρατιωτική / Οχυρωματική

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Αλικαρνασσός (Αρχαιότητα), Οχυρώσεις

Αλικαρνασσός (Αρχαιότητα), Οχυρώσεις - προς ανάθεση Halicarnassus (Antiquity), Fortifications - προς ανάθεση

 

Αντιόχεια Πισιδίας (Αρχαιότητα), Πύλη της πόλης

Αντιόχεια Πισιδίας (Αρχαιότητα), Πύλη της πόλης (14/10/2005 v.1) Pisidian Antioch (Antiquity), City Gate (24/1/2006 v.1)

Η Πύλη της Αντιόχειας Πισιδίας βρίσκεται στα δυτικά του τείχους της πόλης. Έχοντας τη μορφή τριπλής θριαμβικής αψίδας και πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο θεωρείται ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της αποικίας αυτής. Οι τιμητικές επιγραφές που διασώθηκαν οδήγησαν στη χρονολόγηση των καταλοίπων στους χρόνους του Αδριανού.

περισσότερα...

 

Αριασσός (Αρχαιότητα), Πύλη

Αριασσός (Αρχαιότητα), Πύλη - προς ανάθεση Ariassos (Antiquity), Gate - προς ανάθεση

 

Αρχιτεκτονική Οχυρώσεων και Στρατοπέδων στη Μ. Ασία

Αρχιτεκτονική Οχυρώσεων και Στρατοπέδων στη Μ. Ασία - προς ανάθεση Architecture of Fortifications and Military Camps in Asia Minor - προς ανάθεση

 

Άσσος (Αρχαιότητα), Οχυρώσεις

Άσσος (Αρχαιότητα), Οχυρώσεις - προς ανάθεση Assos (Antiquity), Fortifications - προς ανάθεση

 

Αττάλεια (Αρχαιότητα), Πύλη Αδριανού

Αττάλεια (Αρχαιότητα), Πύλη Αδριανού - προς ανάθεση Attaleia (Antiquity), Hadrian Gate - προς ανάθεση

 

Έφεσος (Αρχαιότητα), Οχυρώσεις

Έφεσος (Αρχαιότητα), Οχυρώσεις (14/10/2005 v.1) Ephesus (Antiquity), Fortifications - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Οι οχυρώσεις της Εφέσου των Αρχαϊκών και Κλασικών χρόνων σώζονται αποσπασματικά. Κατά την Πρώιμη Ελληνιστική περίοδο ο Λυσίμαχος κατασκεύασε ένα μνημειώδη περίβολο μεγάλων διαστάσεων, με στόχο την αμυντική θωράκιση της νέας πόλης που ίδρυσε. Το περίφημο «τείχος του Λυσιμάχου» χρονολογείται γύρω στο 290 π.Χ. και αποτελεί το πλέον αξιόλογο δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής στην ελληνιστική Μικρά Ασία.

περισσότερα...

 

Έφεσος (Αρχαιότητα), Πύλες Λιμανιού

Έφεσος (Αρχαιότητα), Πύλες Λιμανιού (14/10/2005 v.1) Ephesus (Antiquity), Harbour Gates (6/2/2006 v.1)

Στο λιμάνι της Εφέσου και στη διασταύρωση τριών σημαντικών δρόμων με τη μαρμάρινη προκυμαία χτίστηκαν κατά το 2ο και 3ο αι. μ.Χ. τρεις πύλες. Η νοτιότερη από αυτές είχε ιδιόμορφη, τραπεζιόσχημη κάτοψη και χτίστηκε στο α΄ τρίτο του 3ου αι. μ.Χ. με χρήματα από την κληρονομιά του ασιάρχη Ποπλικιανού Νικηφόρου. Η μεσαία πύλη λίγο βορειότερα, πιο λιτή και ιωνικού ρυθμού, θυμίζει οικοδομήματα της εποχής του Αδριανού. Από τη βόρεια πύλη σώζονται ελάχιστα στοιχεία, ικανά όμως για να την αποκαταστήσουμε...

περισσότερα...

 

Έφεσος (Αρχαιότητα), Πύλη Αδριανού

Έφεσος (Αρχαιότητα), Πύλη Αδριανού (14/10/2005 v.1) Ephesus (Antiquity), Hadrian's Gate (3/2/2006 v.1)

Η Πύλη του Αδριανού σηματοδοτεί τη διασταύρωση των τριών κατευθύνσεων της πομπικής οδού (Έμβολος, οδός προς Ορτυγία και Μαρμάρινη Οδός). Η ανέγερσή της χρονολογείται –σε αντίθεση με το αρχαιολογικό της όνομα– στους χρόνους του Τραϊανού (98-117). Η πύλη είχε τρεις ορόφους και ήταν διακοσμημένη με αγάλματα θεών και μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας. Μετά τον 4ο αιώνα μετασκευάστηκε εν μέρει σε δεξαμενή.

περισσότερα...

 

Έφεσος (Αρχαιότητα), Πύλη της Μαγνησίας

Έφεσος (Αρχαιότητα), Πύλη της Μαγνησίας (1/6/2010 v.1) Ephesus (Antiquity), Magnesian Gate (10/6/2010 v.1)

Η Πύλη της Μαγνησίας βρίσκεται στους πρόποδες του Panayır Dağ, νότια από το λεγόμενο Ανατολικό Γυμνάσιο. Κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους αποτελούσε πύλη δωρικού ρυθμού με αυλή, ενώ κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο μετατράπηκε σε μνημειακή αξονική πύλη με τρεις διόδους, η οποία δημιουργήθηκε στο μεταπύργιο διάστημα. Κατά την Ύστερη Αρχαιότητα ο χώρος καλύφθηκε από το νεκροταφείο της γειτονικής βασιλικής.

περισσότερα...