Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Θέατρα

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Αιζανοί (Αρχαιότητα), Θέατρο

Αιζανοί (Αρχαιότητα), Θέατρο (14/10/2005 v.1) Aezani (Antiquity), Theatre (19/1/2006 v.1)

Θέατρο ρωμαϊκού-μικρασιατικού τύπου. Έχει προσανατολισμό προς νότο και βρίσκεται εντός των ορίων της πόλης των Αιζανών (σημ. Çavdarhisar), στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Φρυγίας, στη δυτική Τουρκία. Η χρονολόγηση του κοίλου ανάγεται στο τρίτο τέταρτο του 1ου αι. π.Χ., ταυτόχρονα με την κατασκευή του σταδίου, με το οποίο αποτελεί ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο. Η επέκταση του κοίλου και το σκηνικό οικοδόμημα ανάγονται στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Σε αυτή τη φάση ανήκει και η ανάγλυφη ζωφόρος με...

περισσότερα...

 

Άλινδα (Αρχαιότητα), Θέατρο

Άλινδα (Αρχαιότητα), Θέατρο (2/1/1900 v.1) Alinda (Antiquity), Theatre - προς ανάθεση

Θέατρο ελληνικού τύπου. Έχει προσανατολισμό νοτιοδυτικό και είναι στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης Άλινδα (σημ. Karpuzlu) στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Καρίας, στην επαρχία της Aσίας, που βρισκόταν στη δυτική Τουρκία. Η χρονολόγηση του κοίλου ανάγεται στο 2o αι. π.Χ., ενώ μετασκευές έγιναν στα Πρώιμα Αυτοκρατορικά χρόνια. Σήμερα στο χώρο είναι ορατά μόνο κάποια τμήματα της σκηνής.

περισσότερα...

 

Ανάζαρβος (Αρχαιότητα), Θέατρο

Ανάζαρβος (Αρχαιότητα), Θέατρο (14/10/2005 v.1) Anazarbus (Antiquity), Theatre (2/1/1900 v.1)

Θέατρο, πιθανότατα ρωμαϊκού τύπου. Βρίσκεται εκτός των ορίων της πόλης, με θέα προς την πεδιάδα της πόλης Anazarbus (σημ. Anavarza) στην επαρχία Κιλικίας, η οποία βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας. Η χρονολόγησή του ανάγεται στα Αυτοκρατορικά χρόνια.

περισσότερα...

 

Άσπενδος (Αρχαιότητα), Θέατρο

Άσπενδος (Αρχαιότητα), Θέατρο - προς ανάθεση Aspendus (Antiquity), Theatre - προς ανάθεση

 

Αφροδισιάς (Αρχαιότητα), Θέατρο

Αφροδισιάς (Αρχαιότητα), Θέατρο - προς ανάθεση Aphrodisias (Antiquity), Theatre - προς ανάθεση

 

Έφεσος (Αρχαιότητα), Θέατρο

Έφεσος (Αρχαιότητα), Θέατρο (14/10/2005 v.1) Ephesus (Antiquity), Theatre (3/2/2006 v.1)

Θέατρο αρχικά ελληνικού τύπου, που αργότερα μετατράπηκε σε θέατρο ρωμαϊκού τύπου. Αποτελεί το μεγαλύτερο θέατρο στο μικρασιατικό χώρο. Διαμορφώνεται στη δυτική πλαγιά του όρους Πίον (Panayır Dağ) και έχει προσανατολισμό προς τα δυτικά. Η κατασκευή του ανάγεται στα Eλληνιστικά χρόνια (2ος αι.π.Χ.). Επισκευές και ουσιαστικές μεταποιήσεις έγιναν κατά τα Aυτοκρατορικά χρόνια, τον 1ο αι. μ.Χ. αρχικά, και αργότερα όταν μετατράπηκε σε αρένα για αμφιθεατρικά παιχνίδια.

περισσότερα...

 

Θέατρα στη Μ. Ασία

Θέατρα στη Μ. Ασία (14/10/2005 v.1) Theatres in Asia Minor (15/1/2006 v.1)

Τα θέατρα ως μνημειακά δημόσια οικοδομήματα εμφανίστηκαν στη Μικρά Ασία μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και υιοθέτησαν την αρχιτεκτονική μορφή των θεάτρων της κυρίως Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια των Ελληνιστικών χρόνων αναπτύχθηκε μια τοπική παράδοση, που ξεπέρασε τα παγιωμένα πρότυπα και εξελίχθηκε αργότερα στις θεατρικές εγκαταστάσεις των Αυτοκρατορικών χρόνων. Στη Ρωμαϊκή εποχή διαμορφώθηκε ένας νέος αρχιτεκτονικός τύπος θεάτρων, χαρακτηριστικός για τη Μικρά Ασία, ο λεγόμενος...

περισσότερα...

 

Ιεράπολις Φρυγίας (Αρχαιότητα), Θέατρο

Ιεράπολις Φρυγίας (Αρχαιότητα), Θέατρο - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Hierapolis of Phrygia (Antiquity), Theatre (8/2/2006 v.1)

Tο θέατρο της Ιεράπολης είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά θέατρα της Μικράς Ασίας. Η τελική μορφή του είναι αποτέλεσμα διαφορετικών κατασκευαστικών φάσεων και επισκευαστικών εργασιών. H σκηνή του θεάτρου χαρακτηριζόταν από πολύ πλούσιο γλυπτό διάκοσμο.

 

Λαοδίκεια επί Λύκω, Θέατρο Μεγάλο

Λαοδίκεια επί Λύκω, Θέατρο Μεγάλο - προς ανάθεση Laodicea ad Lycum, Great Theatre - προς ανάθεση

 

Λητώον Ξάνθου, Θέατρο

Λητώον Ξάνθου, Θέατρο - προς ανάθεση Letoon of Xanthus, Theatre   - προς ανάθεση