Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Μασγανάς Μιχαήλ (ο νεότερος)

Συγγραφή : Σμυρνέλη Μαρία - Καρμέν (18/11/2002)

Για παραπομπή: Σμυρνέλη Μαρία - Καρμέν, «Μασγανάς Μιχαήλ (ο νεότερος)», 2002,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=5227>

Μασγανάς Μιχαήλ (ο νεότερος) (14/3/2008 v.1) Masganas, Michail (the Younger) (26/10/2009 v.1) 
 

1. Καταγωγή-οικογενειακή κατάσταση

Για τα πρώτα χρόνια της ζωής του Μιχάλη Μασγανά δε διαθέτουμε στοιχεία. Ξέρουμε μόνο ότι γεννήθηκε το 1830, μάλλον στη Σμύρνη, σε οικογένεια που είχε παράδοση στην ιατρική: ο παππούς του, που ονομαζόταν επίσης Μιχάλης Μασγανάς, ήταν διάσημος χειρουργός στη Σμύρνη στο β' μισό του 18ου αιώνα,1 αλλά δε γνωρίζουμε τίποτα για τους γονείς του. Ο ανιψιός του Αριστείδης, εξάλλου, ήταν κι αυτός γνωστός γιατρός της Σμύρνης.2 Από το γάμο του3 ο Μιχάλης Μασγανάς απέκτησε μία κόρη μόνο, η οποία πέθανε πρόωρα. Από τα γαλλικά προξενικά αρχεία μαθαίνουμε ότι έμενε στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης, όπου μάλιστα είχε στην ιδιοκτησία του διάφορα ακίνητα.4

2. Επαγγελματική σταδιοδρομία

Ο Μιχάλης Μασγανάς υπήρξε γιατρός του Γραικικού Νοσοκομείου της Σμύρνης επί δεκαπέντε χρόνια. Αγωνίστηκε κατά των επιδημιών χολέρας που έπλητταν τη Σμύρνη το 19ο αιώνα και κυρίως της επιδημίας του 1854· στις περιπτώσεις αυτές η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης απευθυνόταν στους γιατρούς που ήταν μέλη της για να παράσχουν δωρεάν περίθαλψη στους ασθενείς.5 Όπως και άλλα μέλη της οικογένειάς του, διατηρούσε στενές σχέσεις με το γαλλικό προξενείο της Σμύρνης και με μέλη της γαλλικής παροικίας. Το 1863, και αφού προηγουμένως είχε πολιτογραφηθεί Γάλλος υπήκοος, διορίστηκε υγειονομικός υπεύθυνος της γαλλικής παροικίας στη Σμύρνη.6 Ο Μιχάλης Μασγανάς σκοτώθηκε σε σιδηροδρομικό ατύχημα στη Σμύρνη στις αρχές του 1874.

1. Κωστής, Ν.Κ.Χ., «Σμυρναϊκά ανάλεκτα. Το εν Σμύρνη πρώτον νοσοκομείον των ορθοδόξων», Ξενοφάνης ΙΙ (1905), σελ. 255.

2. Υπήρξε διευθυντής του χειρουργικού τμήματος του Γραικικού Νοσοκομείου της Σμύρνης.

3. Δε γνωρίζουμε την ταυτότητα της γυναίκας του.

4. Κέντρο Διπλωματικών Αρχείων της Ναντ (Centre des Archives Diplomatiques de Nantes), Série Chancellerie, Νοταριακές πράξεις: 1η Απριλίου 1852, 30 Απριλίου 1852, 24 Ιανουαρίου 1857.

5. Σολομωνίδης, Χ., Η ιατρική στη Σμύρνη: Ασκληπιεία, σχολές, το γραικικό νοσοκομείο, επιδημίες, γητειές, γιατροσόφια, γιατροί, φαρμακεία (Αθήνα 1955), σελ. 65-68. Κατά την επιδημία του 1854 η ελληνική κοινότητα διαίρεσε τον αστικό χώρο της Σμύρνης όπου κατοικούσαν Έλληνες σε δέκα τμήματα, στο καθένα από τα οποία διόρισε έναν ή περισσότερους γιατρούς. Ο Μιχάλης Μασγανάς υπηρετούσε στο τμήμα που βρισκόταν «εκείθεν του Νοσοκομείου, του Ιμάμογλου το χάνι, μετά των παρακειμένων οικιών».

6. Αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, Série Correspondance consulaire, Γράμμα του Γάλλου προξένου προς το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, 10 Ιουλίου 1863.

     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>