Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος

Συγγραφή : Κούτρας Νικόλαος (12/3/2008)

Για παραπομπή: Κούτρας Νικόλαος, «Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος», 2008,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=3580>

Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος (13/5/2008 v.1) Anaximander of Miletus (29/10/2008 v.1) 

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

 

αρχή
Ειδικότερα στην προσωκρατική φιλοσοφία, όρος με τον οποίο δηλώνεται η πηγή δημιουργίας του κόσμου και το στοιχείο που καθορίζει κάθε έκφανση του κόσμου και της ζωής. Ο Θαλής, π.χ. θεωρούσε αρχή του κόσμου το νερό, ο Αναξιμένης τον αέρα.

δοξογραφία
Αρχαίο γραμματειακό είδος στο οποίο ιστορικοί της φιλοσοφίας και φιλόσοφοι συνοψίζουν απόψεις και διδασκαλίες («δόξαι») πρωιμότερων φιλοσόφων, τα έργα των οποίων είχαν χαθεί ή ήταν δυσεύρετα. Ο όρος αποτελεί νεολογισμό του μεγάλου Γερμανού κλασικού φιλολόγου Hermann Diels.

φυσιοκρατία
Φυσιοκρατική μπορεί να θεωρηθεί κάθε θεωρία ή διδασκαλία που υποστηρίζει πως ό,τι υπάρχει (είτε πρόκειται για άψυχο ή έμψυχο ον) είναι φυσικό, δηλαδή αποτελείται από φυσικά συστατικά, και είναι αντικείμενο των αισθήσεων.

 
 
 
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>