ανδρών, ο
1. δημόσια αίθουσα συνάθροισης ανδρών για συμπόσια.2. μεγάλο δωμάτιο της οικίας απέναντι από τη θύρα εισόδου με θέα προς την αυλή και συχνά με πολυτελή διακόσμηση για την υποδοχή, παραμονή και εστίαση των ανδρών. Το δάπεδό του διακοσμείται με ένα κεντρικό ψηφιδωτό και οι τοίχοι, τους οποίους περιτρέχουν ανάκλιντρα, με τοιχογραφίες. Ανασκαφικά εντοπίζεται και από την ύπαρξη μιας έκκεντρης θύρας εισόδου.
|
διαμέρισμα, το
Το εσώτατο της ομηρικής κατοικίας μέρος και μάλιστα ο γυναικωνίτης ή το μέρος που ανήκει στην οικοδέσποινα.
|
έπαλξη, η
Το μεσαιωνικό τείχος στην άνω απόληξή του (επίπεδο των επάλξεων) διαμορφώνεται με κενά ανά τακτά διαστήματα. Το χτιστό τμήμα μεταξύ των κενών είναι η έπαλξη (αγγλ., γαλλ. merlon), ενώ στα ελληνικά δεν υφίσταται ειδικός όρος για το διάκενο (αγγλ. crenel, γαλλ. créneau) που παρεμβάλλεται μεταξύ των επάλξεων. Η διαμόρφωση αυτή επέτρεπε στους αμυνόμενους να βάλλουν κατά των επιτιθέμενων από τα διάκενα και να προφυλάσσονται πίσω από τις επάλξεις. Όταν τα τείχη δέχονταν επίθεση, τα διάκενα κλείνονταν με ξύλινα διαφράγματα (αγγλ. shutters,γαλλ. huchette de bois), τα οποία στηρίζονταν σε οριζόντιο άξονα και μπορούσαν να ανοιγοκλείνουν ώστε να διευκολύνουν την άμυνα. Το άνω τμήμα των επάλξεων μπορεί να είναι ευθύγραμμο και επίπεδο, ευθύγραμμο με τριγωνική διατομή, με χελιδονοειδείς ή πριονωτές απολήξεις κ.λπ.
|
περιστύλιο, το
Η κιονοστοιχία που περιβάλλει ένα οικοδόμημα ή έναν υπαίθριο χώρο.
|
στοά, η
Επίμηκες επιστεγασμένο δημόσιο κτήριο υποβασταζόμενο στη μία πλευρά του από κιονοστοιχίες. Κατ’ επέκταση, είναι και ο επιστεγασμένος διάδρομος που υποβαστάζεται από κιονοστοιχίες.
|