Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Διονύσιος ο Μουσικός

Συγγραφή : Δίπλα Ανθή (25/5/2001)

Για παραπομπή: Δίπλα Ανθή, «Διονύσιος ο Μουσικός», 2001,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=4113>

Διονύσιος ο Μουσικός (26/2/2008 v.1) Dionysius the Musician (11/7/2008 v.1) 

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

 

διθύραμβος, ο
Χορωδιακό τραγούδι ενθουσιαστικού χαρακτήρα που εκτελούνταν προς τιμήν του Διονύσου υπό την καθοδήγηση ενός εξάρχοντος. Αρχικά αυτοσχεδιαστικός, συστηματοποιήθηκε με τη συμβολή του περίφημου Λέσβιου κιθαρωδού Αρίωνος (7ος/6ος αι. π.Χ.) και εντάχθηκε στο πρόγραμμα των εν Άστει Διονυσίων, των Παναθηναίων κτλ.

επιθαλάμιον, το
Γαμήλιο τραγούδι που αδόταν από χορωδία αγοριών και κοριτσιών εμπρός από το νυφικό θάλαμο. Διακρινόταν στο «κατακοιμητικόν», που τραγουδιόταν το βράδυ, και το «διεγερτικόν», που τραγουδιόταν το επόμενο πρωί. Το επιθαλάμιον μπορούσε να είναι και λόγος που απήγγελλαν έξω από το νυφικό θάλαμο.

υπόρχημα, το
Χορωδιακό τραγούδι προς τιμήν του Απόλλωνα, σε συνδυασμό με όρχηση και με τη συνοδεία αυλού, κιθάρας ή λύρας. Στο υπόρχημα είτε τραγουδούσαν και χόρευαν όλα τα μέλη του χορού είτε οι μισοί τραγουδούσαν και οι άλλοι μισοί χόρευαν είτε τραγουδούσε μόνο ο κορυφαίος του χορού και οι υπόλοιποι χόρευαν.

 
 
 
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>