Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Οθωμανική περίοδος

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

...

|

23

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Αγία Κυριακή

Αγία Κυριακή (20/12/2007 v.1) Agia Kyriaki (Kemerbend) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Η Αγία Κυριακή ήταν χωριό με αμιγώς ορθόδοξο πληθυσμό που βρισκόταν στην περιοχή Απολλωνιάδας της Προύσας. Η ονομασία της προέρχεται από την ομώνυμη εκκλησία του χωριού. Η βασική παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων ήταν η καλλιέργεια σιτηρών και η σηροτροφία.

περισσότερα...

 

Αγιασμάτι

Αγιασμάτι (19/12/2007 v.1) Agiasmati (Altınova) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Χωριό απέναντι από τη Μυτιλήνη. Ήταν μεικτός οικισμός με ελληνόφωνους ορθόδοξους και τουρκόφωνους μουσουλμάνους κατοίκους.

περισσότερα...

 

Αγιασολούκ

Αγιασολούκ (14/10/2005 v.1) Ayasoluk - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Το Αγιασολούκ βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ποταμού Καΐστρου σε κοντινή απόσταση από την αρχαία Έφεσο. Πρόκειται ουσιαστικά για την συνέχεια του βυζαντινού οικισμού του Θεολόγου. Το 1425 εντάχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παρέμεινε χωρίς ιδιαίτερη σημασία ως τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε, μετά την ίδρυση της σιδηροδρομικής γραμμής έγινε κέντρο μεταφοράς για τα χωριά της περιοχής.

περισσότερα...

 

Άγιος Χαράλαμπος

Άγιος Χαράλαμπος (20/12/2007 v.1) Agios Charalambos (Hacı Mehmet Çiftlik) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Το χωριό, που ιδρύθηκε από τις οικογένειες Μαργαριτόπουλου και Κωτσιγιώργου, βρισκόταν στην κοιλάδα του ποταμού Αραπλί Ντερέ. Η καταγωγή των κατοίκων ήταν από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Η βασική παραγωγική δραστηριότητά τους ήταν η σηροτροφία.

περισσότερα...

 

Άγκυρα (Οθωμανική Περίοδος)

Άγκυρα (Οθωμανική Περίοδος) - προς ανάθεση Ankara (Ottoman Period) - προς ανάθεση

 

Άδανα (Οθωμανική Περίοδος)

Άδανα (Οθωμανική Περίοδος) (14/10/2005 v.1) Adana (Ottoman Period) - προς ανάθεση

Τα Άδανα βρίσκονται στο μέσο της πεδιάδας της Κιλικίας και αποτελούσαν έδρα βιλαετιού. Στην πεδιάδα της Κιλικίας καλλιεργούνταν σιτηρά, βαμβάκι, ρύζι και ζαχαροκάλαμο. Η διέλευση από τα Άδανα της σιδηροδρομικής γραμμής Κωνσταντινούπολης-Βαγδάτης αποτέλεσε σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την πόλη και τη γύρω περιοχή. Στα τέλη του 19ου αιώνα είχαν ήδη εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο και αριθμούσαν περίπου 70.000 κατοίκους.

περισσότερα...

 

Αδραμύττι (Οθωμανική Περίοδος)

Αδραμύττι (Οθωμανική Περίοδος) (14/10/2005 v.1) Adramytti (Edremit)  - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Πόλη κοντά στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, πρωτεύουσα διοικητικής περιφέρειας και αξιόλογο εμπορικό κέντρο με σημαντικό ελληνορθόδοξο πληθυσμό.

περισσότερα...

 

Αϊβαλί (Κυδωνίες)

Αϊβαλί (Κυδωνίες) (14/10/2005 v.1) Ayvalık (Cydoniae) (19/1/2006 v.1)

Πόλη στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας με σχεδόν αμιγώς χριστιανικό πληθυσμό. Ιδρύθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από Λέσβιους μετανάστες. Από τα τέλη του 18ου αιώνα γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο σημαντικά αστικά κέντρα των δυτικών μικρασιατικών παραλίων.

περισσότερα...

 

Αϊδίνι

Αϊδίνι - προς ανάθεση Aydın - προς ανάθεση

 

Άκνταγμαντεν

Άκνταγμαντεν - προς ανάθεση Akdağmaden - προς ανάθεση