Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Αξιωματούχοι / Πολιτικοί

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Αμιρούτζης Γεώργιος

Αμιρούτζης Γεώργιος (14/10/2005 v.1) Amiroutzis, Georgios (20/1/2006 v.1)

Ο Γεώργιος Αμιρούτζης υπήρξε μία από τις σημαντικότερες, πιο σύνθετες και πιο αμφιλεγόμενες μορφές της τραπεζουντιακής αριστοκρατίας και λογιοσύνης, λίγο πριν και αμέσως μετά την κατάλυση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς.

περισσότερα...

 

Βεϊνόγλου Γεώργιος

Βεϊνόγλου Γεώργιος (14/10/2005 v.1) Veinoglou Georgios (24/1/2006 v.1)

Ο Γεώργιος Βεϊνόγλου υπήρξε εγγονός του Μανωλάκη Μπενλή Ογλού, ιδρυτή της χριστιανικής κοινότητας του Κουσάντασι. Ασχολήθηκε με το εμπόριο υφασμάτων, δραστηριότητα που του απέφερε σημαντική περιουσία. Διατέλεσε δημογέροντας και έφορος του νοσοκομείου και των σχολείων στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

περισσότερα...

 

Ιάλεμος Οδυσσέας

Ιάλεμος Οδυσσέας - προς ανάθεση Ialemos Odysseas - προς ανάθεση

 

Καπετάν Γεώργης Πασάς

Καπετάν Γεώργης Πασάς - προς ανάθεση Kaptan Georgi paşa - προς ανάθεση

 

Μπενλή Ογλού Μανωλάκης

Μπενλή Ογλού Μανωλάκης (14/10/2005 v.1) Benli Oğlu, Manolakis - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Ο Μανωλάκης Μπενλή Ογλού γεννήθηκε στα Θείρα της Μικράς Ασίας. Με την εμπορική του ιδιότητα πήγε στις αρχές της 5ης δεκαετίας του 18ου αιώνα στο Κουσάντασι, όπου τελικά εγκαταστάθηκε μόνιμα. Θεωρείται ο πρώτος οικιστής της ορθόδοξης συνοικίας του Κουσάντασι, ιδρυτής της αντίστοιχης κοινότητας, ευεργέτης και ηγετικό της στέλεχος για σειρά ετών.

περισσότερα...

 

Νικολαϊδης - Τσενέογλου Φίλιππος

Νικολαϊδης - Τσενέογλου Φίλιππος - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Nikolaidis-Tseneoglou, Philippos - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Το πρόσωπο του Φιλίππου Νικολαΐδη-Τσενέογλου είναι στενά συνδεδεμένο με την προσπάθεια δημιουργίας τουρκορθόδοξης εκκλησίας στην Καππαδοκία στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Μαζί με τον Παπά-Ευθύμ Καραχισαρίδη και τον Σταμάτη Ζιχνή Πουλόγλου αποτέλεσαν τις κεντρικές φυσιογνωμίες της συγκεκριμένης προσπάθειας, η οποία έληξε άδοξα με την ανταλλαγή των πληθυσμών σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης το 1923.

 

Οικονόμος Ιωάννης

Οικονόμος Ιωάννης (14/10/2005 v.1) Oikonomos, Ioannis - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Γεννήθηκε στο Αϊβαλί το 1735. Ήταν ιερέας, ενώ του απονεμήθηκε και το αξίωμα του οικονόμου. Προέβη σε ενέργειες που φαίνεται πως οδήγησαν στην απόδοση προνομίων από τους Οθωμανούς στους κατοίκους του Αϊβαλιού το 1773. Επί σειρά ετών διαχειρίστηκε τις υποθέσεις της κοινότητας. Πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το 1791.

περισσότερα...

 

Παπαευθύμ Καραχισαρίδης

Παπαευθύμ Καραχισαρίδης - προς ανάθεση Papa Eftim Karachisarides - προς ανάθεση

 

Παπούλας Αναστάσιος

Παπούλας Αναστάσιος - προς ανάθεση Papoulas, Anastasios - προς ανάθεση

 

Παρασκευόπουλος Λεωνίδας

Παρασκευόπουλος Λεωνίδας - προς ανάθεση Paraskevopοulos Leonidas  - προς ανάθεση