Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Αρχαιότητα

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

...

|

20

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Άγκυρα (Αρχαιότητα), Θέρμες Καρακάλλα και Παλαίστρα

Άγκυρα (Αρχαιότητα), Θέρμες Καρακάλλα και Παλαίστρα (14/10/2005 v.1) Ankara (Antiquity), Thermae of Caracalla and Palaestra (19/1/2006 v.1)

Τα Λουτρά και η Παλαίστρα του Καρακάλλα στην Άγκυρα εντάσσονται στην κατηγορία των λουτρών-γυμνασίων της Μικράς Ασίας, που συνδυάζουν λουτρά αυτοκρατορικού τύπου και ελληνική παλαίστρα. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κτηριακά συγκροτήματα αυτού του αρχιτεκτονικού τύπου της Μικράς Ασίας. Χρονολογούνται στην εποχή του αυτοκράτορα Καρακάλλα (211-217 μ.Χ.).

περισσότερα...

 

Αιγαί Αιολίδος, Αγορά

Αιγαί Αιολίδος, Αγορά - προς ανάθεση Aegae, Aeolis, Agora - προς ανάθεση

 

Αιζανοί (Αρχαιότητα), Θέατρο

Αιζανοί (Αρχαιότητα), Θέατρο (14/10/2005 v.1) Aezani (Antiquity), Theatre (19/1/2006 v.1)

Θέατρο ρωμαϊκού-μικρασιατικού τύπου. Έχει προσανατολισμό προς νότο και βρίσκεται εντός των ορίων της πόλης των Αιζανών (σημ. Çavdarhisar), στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Φρυγίας, στη δυτική Τουρκία. Η χρονολόγηση του κοίλου ανάγεται στο τρίτο τέταρτο του 1ου αι. π.Χ., ταυτόχρονα με την κατασκευή του σταδίου, με το οποίο αποτελεί ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο. Η επέκταση του κοίλου και το σκηνικό οικοδόμημα ανάγονται στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Σε αυτή τη φάση ανήκει και η ανάγλυφη ζωφόρος με...

περισσότερα...

 

Αιζανοί (Αρχαιότητα), Μάκελλο

Αιζανοί (Αρχαιότητα), Μάκελλο (14/10/2005 v.1) Aezani, Abattoir (Macellum) (19/1/2006 v.1)

Το Μάκελλο των Αιζανών βρίσκεται στη νοτιοανατολική όχθη του ποταμού Ρυνδάκου και αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα του κτηριακού αυτού τύπου στη Μικρά Ασία. Σώζονται μόνο αρχιτεκτονικά λείψανα της κεντρικής θόλου του συγκροτήματος, που χρονολογείται το 2ο αι. μ.Χ. Η αρχαιολογική και ιστορική σημασία του μνημείου οφείλονται κυρίως στο σωζόμενο διάταγμα του Διοκλητιανού, που είναι γραμμένο στους ορθοστάτες του οικοδομήματος. Στο χώρο παρατηρούνται μεταγενέστερες επεμβάσεις των Βυζαντινών...

περισσότερα...

 

Αλάβανδα (Αρχαιότητα), Βουλευτήριο

Αλάβανδα (Αρχαιότητα), Βουλευτήριο - προς ανάθεση Alabanda (Antiquity), Bouleuterion - προς ανάθεση

 

Αλεξάνδρεια Τρωάς (Αρχαιότητα), Γυμνάσιο

Αλεξάνδρεια Τρωάς (Αρχαιότητα), Γυμνάσιο (14/10/2005 v.1) Alexandria Troas (Antiquity), Gymnasium (20/1/2006 v.1)

Το συγκρότημα των λουτρών στην Αλεξάνδρεια Τρωάδος κατατάσσεται στην κατηγορία των λουτρών-γυμνασίων των ανατολικών επαρχιών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ιδρύεται στο α΄ μισό του 2ου αι. μ.Χ.

περισσότερα...

 

Αλικαρνασσός (Αρχαιότητα), Οχυρώσεις

Αλικαρνασσός (Αρχαιότητα), Οχυρώσεις - προς ανάθεση Halicarnassus (Antiquity), Fortifications - προς ανάθεση

 

Άλινδα (Αρχαιότητα), Θέατρο

Άλινδα (Αρχαιότητα), Θέατρο (2/1/1900 v.1) Alinda (Antiquity), Theatre - προς ανάθεση

Θέατρο ελληνικού τύπου. Έχει προσανατολισμό νοτιοδυτικό και είναι στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης Άλινδα (σημ. Karpuzlu) στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Καρίας, στην επαρχία της Aσίας, που βρισκόταν στη δυτική Τουρκία. Η χρονολόγηση του κοίλου ανάγεται στο 2o αι. π.Χ., ενώ μετασκευές έγιναν στα Πρώιμα Αυτοκρατορικά χρόνια. Σήμερα στο χώρο είναι ορατά μόνο κάποια τμήματα της σκηνής.

περισσότερα...

 

Ανάζαρβος (Αρχαιότητα), Θέατρο

Ανάζαρβος (Αρχαιότητα), Θέατρο (14/10/2005 v.1) Anazarbus (Antiquity), Theatre (2/1/1900 v.1)

Θέατρο, πιθανότατα ρωμαϊκού τύπου. Βρίσκεται εκτός των ορίων της πόλης, με θέα προς την πεδιάδα της πόλης Anazarbus (σημ. Anavarza) στην επαρχία Κιλικίας, η οποία βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας. Η χρονολόγησή του ανάγεται στα Αυτοκρατορικά χρόνια.

περισσότερα...

 

Ανεμούριον, Λουτρό ΙΙ 11 Β

Ανεμούριον, Λουτρό ΙΙ 11 Β (14/10/2005 v.1) Anemourion, Bath II 11 B (20/1/2006 v.1)

Το Λουτρό ΙΙ 11Β στο Ανεμούριον διαθέτει τα γενικά γνωρίσματα των υστερορωμαϊκών λουτρών της Κιλικίας και της ανατολικής Παμφυλίας, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η διάταξη εν σειρά τριών θερμών αιθουσών. Πιθανόν το λουτρό αυτό να ανήκει στο ίδιο οικοδομικό πρόγραμμα με το εφαπτόμενο συγκρότημα των Λουτρών ΙΙΙ 2Β και να ανταποκρίνεται στην ανάγκη να μη λούονται στον ίδιο χώρο γυναίκες και άνδρες. Χρονολογείται, με κάποια αβεβαιότητα, στον 3ο αι. μ.Χ.

περισσότερα...