Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

...

|

10

|

Επομ.

 
 
 
 

Αναζήτηση με το γράμμα Β

 
 
 

Βαάνης ο Ρυπαρός

Βαάνης ο Ρυπαρός (14/10/2005 v.1) Baanes the Filthy (24/1/2006 v.1)

Ο Βαάνης γεννήθηκε στην Αρμενία στα μέσα του 8ου αιώνα περίπου, από πατέρα εβραϊκής καταγωγής που είχε προσηλυτισθεί στην κοινότητα των Παυλικιανών και μητέρα αρμενικής καταγωγής, μαθήτρια του διδασκάλου των Παυλικιανών Ιωσήφ-Επαφροδίτου. Μαθήτευσε κοντά στον Ιωσήφ-Επαφρόδιτο, τον οποίον και διαδέχθηκε ως διδάσκαλος των Παυλικιανών ερχόμενος σε σύγκρουση με τον άλλο διδάσκαλο, τον Σέργιο-Τυχικό. Πέθανε μεταξύ 800/801 και 834/5.

περισσότερα...

 

Βαθύ

Βαθύ (20/12/2007 v.1) Vathy (Feti) - προς ανάθεση

Παραθαλάσσιο χωριό στην Κυζικηνή χερσόνησο κατοικούμενο αποκλειστικά από ελληνορθόδοξους. Οι κάτοικοι ήταν κυρίως ναυτικοί, αν και κάποιοι ασχολούνταν με τη σηροτροφία και την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.

περισσότερα...

 

Βαθυκλής

Βαθυκλής (14/10/2005 v.1) Bathycles (24/1/2006 v.1)

Γλύπτης και αρχιτέκτονας των μέσων του 6ου αι. π.Χ. από τη Μαγνησία του Μαιάνδρου. Έργο του ο περίφημος θρόνος του Απόλλωνα στις Αμύκλες της Λακωνίας.

περισσότερα...

 

Βαϊνδίρι

Βαϊνδίρι - προς ανάθεση Vaindiri (Bayındır) - προς ανάθεση

 

Βαλαβάνη Ιωακείμ "Η καθημερινή ζωή στη Μικρά Ασία"

Βαλαβάνη Ιωακείμ "Η καθημερινή ζωή στη Μικρά Ασία" - προς ανάθεση Ioakeim Balabanis's book "Everyday Life in Asia Minor" - προς ανάθεση

 

Βαλαβάνης Ιωακείμ

Βαλαβάνης Ιωακείμ (14/10/2005 v.1) Valavanis, Ioakeim (24/1/2006 v.1)

Καππαδόκης λόγιος και δάσκαλος της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Γεννήθηκε το 1858 στο Αραβάνι της Καππαδοκίας και πέθανε το 1921 στην Κωνσταντινούπολη. Υπήρξε από τους σημαντικότερους συλλέκτες «ζώντων μνημείων» της ιδιαίτερης πατρίδας του στα τέλη του 19ου αιώνα. Βραβεύτηκε δύο φορές από τον Ελληνικό Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως για το εκπαιδευτικό και το συλλεκτικό έργο του.

περισσότερα...

 

Βαλαβάνης Ιωάννης

Βαλαβάνης Ιωάννης (14/10/2005 v.1) Valavanis, Ioannis (13/6/2007 v.1)

Ο Ιωάννης Βαλαβάνης γεννήθηκε στην Κερασούντα το 1830. Ο «γλωσσογράφος ελληνοδιδάσκαλος» διέπρεψε στη συλλογή γλωσσικού υλικού και βραβεύτηκε το 1880 από τον Ελληνικό Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως για τη μελέτη του για την ποντιακή γλώσσα με τίτλο Ζώντα Μνημεία της ανά τον Πόντον ιδιωτικής. Πέθανε στην Κερασούντα το 1899.

περισσότερα...

 

Βάλβουρα (Αρχαιότητα)

Βάλβουρα (Αρχαιότητα) (24/1/2006 v.1) Balboura (Antiquity) (14/10/2005 v.1)

Πόλη στη βόρεια Λυκία που πιθανώς ιδρύθηκε κατά το α΄μισό του 2ου αι. π.Χ. από διάφορες τοπικές φυλές. Κατά τη διάρκεια της Eλληνιστικής περιόδου στα Βάλβουρα μιλιούνταν τέσσερις διαφορετικές γλώσσες: των Ελλήνων, των Πισιδών, των Σολύμων και των Λυδών. Μαζί με τις γειτονικές πόλεις Κίβυρα, Οινόανδα και Βουβώνα αποτέλεσαν τετράπολη η οποία διαλύθηκε από το ρωμαίο στρατηγό Μουρήνα το 84 μ.Χ. Κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους η πόλη αποτελούσε μέλος του Κοινού των Λυκίων, ενώ κατά τους...

περισσότερα...

 

Βάλβουρα (Βυζάντιο)

Βάλβουρα (Βυζάντιο) - προς ανάθεση Balboura (Byzantium) - προς ανάθεση

 

Βαλβούρων Επισκοπή (Βυζάντιο)

Βαλβούρων Επισκοπή (Βυζάντιο) - προς ανάθεση Bishopric of Balboura - προς ανάθεση