Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

...

|

38

|

Επομ.

 
 
 
 

Αναζήτηση με το γράμμα Κ

 
 
 

Καβαζίτες (Καβασίτες ή Καβασίτηδες)

Καβαζίτες (Καβασίτες ή Καβασίτηδες) (14/10/2005 v.1) Kabasitai (8/2/2006 v.1)

Αριστοκρατική οικογένεια του Πόντου. Η δράση των Καβαζιτών συνδέθηκε στενά με τις εμφύλιες διενέξεις που έλαβαν χώρα στην Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας κατά τη δεκαετία του 1340 και συνέχισαν να διχάζουν μέχρι και τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Αλεξίου Γ' Μεγάλου Κομνηνού (1349-1390). Οι Καβαζίτες παρέμειναν πρωταγωνιστές στο πολιτικό προσκήνιο ως την πτώση της αυτοκρατορίας στους Οθωμανούς, το 1461.

περισσότερα...

 

Κάβζα

Κάβζα - προς ανάθεση Gebze - προς ανάθεση

 

Κάδηνα

Κάδηνα (6/2/2008 v.1) Cadena - προς ανάθεση

Αταύτιστο αρχαίο οχυρό της δυτικής Καππαδοκίας και βασιλική κατοικία του Αρχέλαου Α΄.

περισσότερα...

 

Κάθοδος των Μυρίων

Κάθοδος των Μυρίων (14/10/2005 v.1) March of the Ten Thousand (8/2/2006 v.1)

Η Κάθοδος των Μυρίων αποτελεί ένα από τα πιο ένδοξα κεφάλαια της ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας. Πρόκειται για την προσπάθεια επιστροφής στην πατρίδα των Ελλήνων μισθοφόρων που συμμετείχαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κύρου Β΄εναντίον του Αρταξέρξη, το 401 π.Χ. Η κάθοδος από τη Βαβυλώνα στον Εύξεινο Πόντο διήρκεσε από το Σεπτέμβριο του 401 έως το Μάιο του 399 π.Χ. Η πορεία αυτή περιγράφεται με τα πιο ζωντανά χρώματα από τον Ξενοφώντα, ο οποίος έζησε από κοντά τα γεγονότα, στο έργο του...

περισσότερα...

 

Καθολικές Ιεραποστολές στη Μ. Ασία

Καθολικές Ιεραποστολές στη Μ. Ασία (14/10/2005 v.1) Catholic Missions in Asia Minor - προς ανάθεση

Ιεραποστολές καθολικών μοναστικών ταγμάτων στη Μικρά Ασία και την ευρύτερη περιοχή από το 16ο έως το 19ο αιώνα. Το σημαντικότερο κέντρο δράσης τους στη Μικρά Ασία ήταν το λιμάνι της Σμύρνης, στην οποία κατοικούσε μεγάλος αριθμός καθολικών.

περισσότερα...

 

Καΐρη Ευανθία

Καΐρη Ευανθία (14/10/2005 v.1) Kairi, Evanthia (8/2/2006 v.1)

Σημαντική γυναικεία μορφή του Ελληνικού Διαφωτισμού, αδελφή του λόγιου Θεόφιλου Καΐρη. Δημοσίευσε μεταφράσεις από τα γαλλικά και πρωτότυπα έργα στο κλίμα των ιδεών του Διαφωτισμού και της Ελληνικής Επανάστασης.

περισσότερα...

 

Καϊρης Θεόφιλος

Καϊρης Θεόφιλος (14/10/2005 v.1) Kairis, Theofilos (8/2/2006 v.1)

Λόγιος και θεολόγος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Σπούδασε στην Ευρώπη και δίδαξε στη Σμύρνη και το Αϊβαλί. Συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821 και μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους οργάνωσε σχολείο στην Άνδρο. Λόγω της θρησκευτικής του διδασκαλίας υπέστη διώξεις που τελικά οδήγησαν στο θάνατό του.

περισσότερα...

 

Καισάρεια (Αρχαιότητα)

Καισάρεια (Αρχαιότητα) (14/10/2005 v.1) Caesarea (Antiquity) (8/2/2006 v.1)

Αρχαία πόλη της Καππαδοκίας, που μνημονεύεται πρώτη φορά κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους. Υπήρξε πρωτεύουσα αρχικά του ελληνιστικού βασιλείου και αργότερα της ρωμαϊκής επαρχίας της Καππαδοκίας, καθώς και έδρα ενός σημαντικού αυτοκρατορικού νομισματοκοπείου. Κατά την Ύστερη Αρχαιότητα μεταφέρθηκε στη θέση της βυζαντινής Καισάρειας.

περισσότερα...

 

Καισάρεια (Βυζάντιο)

Καισάρεια (Βυζάντιο) - προς ανάθεση Caesarea (Byzantium) - προς ανάθεση

 

Καισάρεια (Οθωμανική Περίοδος)

Καισάρεια (Οθωμανική Περίοδος) - προς ανάθεση Kaisareia (Kayseri) (Ottoman period) - προς ανάθεση