Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

4

|

Επομ.

 
 
 
 

Αναζήτηση με το γράμμα Ρ

 
 
 

Ραφάνης Γεώργιος

Ραφάνης Γεώργιος - προς ανάθεση Raphanes, Georgios - προς ανάθεση

 

Ρεμπελιό της Σμύρνης, 1797

Ρεμπελιό της Σμύρνης, 1797 - δεν έχει ακόμη εκδοθεί "Rempelio" Riots in Smyrna 1797 (9/2/2006 v.1)

Το «Ρεμπελιό της Σμύρνης» ή αλλιώς «Ρεμπελιό των Γενιτσάρων» ή «μεγάλο Ρεμπελιό» αποτέλεσε ένα από τα βιαιότερα επεισόδια που χαρακτήρισαν τη συνύπαρξη των διαφορετικών εθνοθρησκευτικών ομάδων της Σμύρνης του 18ου αιώνα. Ο φόνος ενός γενίτσαρου από ένα χριστιανό στις 4 Μαρτίου του 1797 θα οδηγήσει σε μια άγρια λεηλασία του Φραγκομαχαλά, της συνοικίας της ευρωπαϊκής και ελληνικής ελίτ, και στη σφαγή χιλιάδων Ελλήνων χριστιανών από ομάδες γενίτσαρων.

 

Ρεμπέτικο τραγούδι

Ρεμπέτικο τραγούδι (14/10/2005 v.1) Rebetiko (Greek urban folk song) (9/2/2006 v.1)

Εξέταση του ρεμπέτικου τραγουδιού ως μουσικού και κοινωνικού φαινομένου.

περισσότερα...

 

Ρήγος Ιάκωβος

Ρήγος Ιάκωβος - προς ανάθεση Regas, Iakovos - προς ανάθεση

 

Ρητορική στη Μ. Ασία (Αρχαιότητα)

Ρητορική στη Μ. Ασία (Αρχαιότητα) (14/10/2005 v.1) Rhetoric (Antiquity) (9/2/2006 v.1)

Η ρητορική στη Μικρά Ασία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, ακολουθώντας άλλοτε τις κατευθύνσεις της κυρίως Ελλάδας και άλλοτε ανεξάρτητη πορεία. Στις μικρασιατικές πόλεις λειτουργούσαν ονομαστές σχολές ρητορικής μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα.

περισσότερα...

 

Ρίζος Νικόλαος

Ρίζος Νικόλαος (14/10/2005 v.1) Rizos, Nikolaos (30/6/2008 v.1)

Πρόκριτος και λόγιος από τη Σινασό της Καππαδοκίας και συγγραφέας των Καππαδοκικών, του πρώτου έργου που έστρεψε το ενδιαφέρον προς τις ελληνόφωνες κοινότητες της περιοχής και τα «ζώντα μνημεία» τους.

περισσότερα...

 

Ρίζος Νικόλαος, "Καππαδοκικά"

Ρίζος Νικόλαος, "Καππαδοκικά" (14/10/2005 v.1) Nikolaos Rizos' book "Kappadokika" (9/2/2006 v.1)

Έργο του λογίου Νικολάου Ρίζου το οποίο σήμανε την έναρξη της ανακάλυψης των ελληνόφωνων κοινοτήτων της Καππαδοκίας και των «ζώντων μνημείων» της περιοχής.

περισσότερα...

 

Ρογήρος de Flor

Ρογήρος de Flor (14/10/2005 v.1) Roger de Flor (18/12/2008 v.1)

Ιδρυτής και αρχηγός της Καταλανικής Εταιρείας. Το 1303 τέθηκε στην υπηρεσία του Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου και ανέλαβε το έργο της απομάκρυνσης των Οθωμανών από τη Μικρά Ασία. Τον Σεπτέμβριο του 1303 έλαβε από τον αυτοκράτορα τον τίτλο του μεγάλου δούκα, ενώ στις 10 Απριλίου 1305 το ανώτατο αξίωμα του καίσαρα. Στις 30 Απριλίου του ίδιου χρόνου δολοφονήθηκε από τον Αλανό Γεωργό στο παλάτι του Μιχαήλ Θ' Παλαιολόγου στην Αδριανούπολη.

περισσότερα...

 

Ρόδα

Ρόδα (20/12/2007 v.1) Roda (Rutya) - προς ανάθεση

Μικτό χωριό στη νοτιοδυτική παραλία της Κυζικηνής χερσονήσου. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών και την κτηνοτροφία.

περισσότερα...

 

Ροδανδός (Βυζάντιο)

Ροδανδός  (Βυζάντιο) - προς ανάθεση Rhodandos (Byzantium) - προς ανάθεση