Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

...

|

6

|

Επομ.

 
 
 
 

Αναζήτηση με το γράμμα Φ

 
 
 

Φαγεντιανή στη Μ. Ασία

Φαγεντιανή στη Μ. Ασία - προς ανάθεση Faience in Asia Minor  - προς ανάθεση

 

Φάρασα

Φάρασα  (14/10/2005 v.1) Pharasa (Ottoman Period)  (17/2/2006 v.1)

Ορεινός οικισμός της Καππαδοκίας, επάνω στο δρόμο Καισάρειας-Αδάνων. Τα Φάρασα ανήκαν στη μητρόπολη Καισαρείας. Κατά το 19ο και 20ό αιώνα είχαν αποκλειστικά σχεδόν ελληνορθόδοξο πληθυσμό. Βασική οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων τους, μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, ήταν η ενασχόληση με τα μεταλλεία (πιθανότατα σιδήρου). Ωστόσο, μετά το κλείσιμό τους, το 1873, οι κάτοικοι στράφηκαν σε άλλες δραστηριότητες (μικροεπαγγελματίες, γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία).

περισσότερα...

 

Φαρνάβαζος

Φαρνάβαζος (14/10/2005 v.1) Pharnabazus (17/2/2006 v.1)

Ο Φαρνάβαζος Β´ (μεταξύ 450 και 445-περ. 373 π.Χ.), σατράπης της Ελλησποντικής Φρυγίας, υπήρξε από τους πρωταγωνιστές των Eλληνοπερσικών πολέμων για την επικράτηση στη Μικρά Ασία. Πολέμησε τους Αθηναίους (411-407 π.Χ.) στον Ιωνικό πόλεμο και τους Σπαρτιάτες του Δερκυλλίδα και του Αγησιλάου (399-393 π.Χ.). Νίκησε τους Σπαρτιάτες στη ναυμαχία της Κνίδου (394 π.Χ.) και έθεσε τις βάσεις για την περσική κυριαρχία στη Μικρά Ασία. Αργότερα ηγήθηκε δύο αποτυχημένων εκστρατειών στην Αίγυπτο.

περισσότερα...

 

Φαρνάκης Α΄

Φαρνάκης Α΄ (14/10/2005 v.1) Pharnaces I (17/2/2006 v.1)

Βασιλιάς του βασιλείου του Πόντου (περ. 187-171 π.Χ.). Έφερε τη μιθριδατική δυναστεία στο πολιτικό προσκήνιο της Μικράς Ασίας και ανέπτυξε διπλωματικές σχέσεις με πόλεις της Ελλάδας και του Εύξεινου Πόντου.

περισσότερα...

 

Φάσηλις, Υδραγωγείο

Φάσηλις, Υδραγωγείο - προς ανάθεση Phaselis, aqueduct  - προς ανάθεση

 

Φαυστινόπολις

Φαυστινόπολις (4/9/2007 v.1) Faustinopolis (12/2/2008 v.1)

Πόλη της Καππαδοκίας, τα ερείπια της οποίας βρέθηκαν κοντά στο σημερινό χωριό Başmakçi. Ιδρύθηκε από το Μάρκο Αυρήλιο στη θέση της καππαδοκικής πόλης Χαλάλα (Halala) στη μνήμη της γυναίκας του Φαυστίνας, που πέθανε εκεί το 175/176 μ.Χ.

περισσότερα...

 

Φερτέκ

Φερτέκ (14/10/2005 v.1) Fertek (17/2/2006 v.1)

Ο οικισμός Φερτέκ βρίσκεται σε υψόμετρο 1.270 μέτρων στην Καππαδοκία. Ο πληθυσμός του ήταν μεικτός και περιλάμβανε ορθόδοξους χριστιανούς και μουσουλμάνους. Η πλειονότητα των κατοίκων ήταν μουσουλμάνοι. Οι χριστιανοί κάτοικοι του Φερτέκ μιλούσαν ελληνικά, χρησιμοποιούσαν όμως παράλληλα και την τουρκική γλώσσα. Καλλιεργούσαν δημητριακά, φρούτα, περιβόλια, μαστίχα και αμπέλια, που ήταν άλλωστε η σημαντικότερη καλλιέργεια του χωριού.

περισσότερα...

 

Φιλαδέλφεια (Βυζάντιο)

Φιλαδέλφεια  (Βυζάντιο) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Philadelphia (Byzantium) - προς ανάθεση

 

Φιλαδέλφεια (Αρχαιότητα)

Φιλαδέλφεια (Αρχαιότητα) - προς ανάθεση Philadelphia (antiquity) - προς ανάθεση

 

Φιλαδέλφεια (Βυζάντιο), Ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

Φιλαδέλφεια (Βυζάντιο), Ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου - προς ανάθεση Philadelphia, Church of St. John the Theologian - προς ανάθεση