Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Τζαχάς (εμίρης Σμύρνης)

Συγγραφή : Shariat-Panahi S. Mohammad T. (16/6/2010)

Για παραπομπή: Shariat-Panahi S. Mohammad T., «Τζαχάς (εμίρης Σμύρνης)», 2010,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=4230>

Τζαχάς (εμίρης Σμύρνης) (21/12/2010 v.1) Emirate of Tzachas and Izmir - προς ανάθεση 

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

 

θαλασσοκράτωρ, ο
Λογοτεχνικός όρος για το δούκα ή τον κατεπάνω του βυζαντινού στόλου. Πρόκειται για ανώτερο αξιωματικό του ναυτικού ο οποίος ηγούνταν στις επιχειρήσεις και επόπτευε τη στρατολόγηση και τη χρηματοδότηση του ναυτικού. Υφιστάμενοί του ήταν οι στρατηγοί του ναυτικού.

μέγας δουξ/δούκας, ο
Ο επικεφαλής του αυτοκρατορικού στόλου από το 1092 και μετά. Κατά την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο, ο τίτλος του μεγάλου δούκα απονεμόταν στους πλέον υψηλόβαθμους πολιτικούς/στρατιωτικούς αξιωματούχους της αυτοκρατορίας.

πρωτονοβελίσιμος
Τιμητικός τίτλος που, μέχρι τους χρόνους της Κομνήνειας δυναστείας, απονεμόταν κυρίως σε πρόσωπα της αυτοκρατορικής οικογένειας.

 
 
 
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>