Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Κυδωνιών Μητρόπολις

Συγγραφή : Μουστάκας Κωνσταντίνος (8/5/2002)

Για παραπομπή: Μουστάκας Κωνσταντίνος, «Κυδωνιών Μητρόπολις», 2002,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=4967>

Κυδωνιών Μητρόπολις (4/4/2008 v.1) Diocese of Cydoniae (19/10/2009 v.1) 

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

 

δημογέροντας, ο
Μέλος της δημογεροντίας, δηλαδή του εκτελεστικού οργάνου της κοινότητας για οτιδήποτε αφορούσε τις εσωτερικές και εξωτερικές υποθέσεις της.

καζάς, ο
Η βασική και κατώτερη βαθμίδα της οθωμανικής επαρχιακής διοίκησης. Περιλάμβανε την άμεση περιφέρεια μιας πόλης ή κωμόπολης. Στην Ύστερη Οθωμανική περίοδο ταυτίζεται με το καϊμακαμλίκι.

στρατιωτικός φόρος, ο
Φόρος εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας που κατέβαλλαν οι μη μουσουλμάνοι υπήκοοι της αυτοκρατορίας. Οι μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ στο πλαίσιο της ισοπολιτείας κατήργησαν τον κεφαλικό φόρο (cizye) που επιβαλλόταν στους μη μουσουλμάνους (ζιμμήδες). Ωστόσο οι μη μουσουλμάνοι εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας. Έτσι ο κεφαλικός φόρος κατ' ουσίαν αντικαταστάθηκε από τον στρατιωτικό φόρο (bedel-i askeri), μέχρι τη θεσμοθέτηση από τους Νεότουρκους της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για όλους τους υπηκόους της Αυτοκρατορίας.

Τανζιμάτ, τα
Οι μεταρρυθμίσεις του 19ου αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που εγκαινιάστηκαν το 1839 με το διάγγελμα του Χάτι Σερίφ και τερματίστηκαν με την παραχώρηση συντάγματος το 1876. Οι μεταρρυθμίσεις, που θεωρήθηκαν προσπάθεια εκσυγχρονισμού και φιλελευθεροποίησης του κράτους, αφορούσαν όλο το φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην αυτοκρατορία. Ιδιαίτερη σημασία είχαν εκείνες που εξίσωναν νομικά τους μουσουλμάνους με τους μη μουσουλμάνους υπηκόους.

 
 
 
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>