Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Παρχάρια του Πόντου

Συγγραφή : Χουμεριανός Μανώλης (26/11/2002)

Για παραπομπή: Χουμεριανός Μανώλης, «Παρχάρια του Πόντου», 2002,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=5719>

Παρχάρια του Πόντου (12/2/2009 v.1) Parcharia (summer pastures) in the Pontus - δεν έχει ακόμη εκδοθεί 

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

 

δρουβάνισμα
Επεξεργασία του καϊμακιού μέσα σε ειδικό ξύλινο αγγείο, το ονομαζόμενο "δρουβάνιν", κατά την οποία με κατάλληλα χτυπήματα διαχωρίζεται το βούτυρο από το αριάνι.

ξύγαλαν
Το γιαούρτι. Βασική τροφή, όπως και τα παράγωγά του, σε πολλές κτηνοτροφικές περιοχές του Πόντου. Η λέξη προέρχεται από το οξύγαλον ή οξύγαλα.

πασκιτάν’
Αποβουτυρωμένο, στραγγισμένο και αλατισμένο γιαούρτι, κατάλοιπο του δρουβανίσματος. Όταν δρουβάνιζαν τα γιαούρτια οι γυναίκες, αφού έπαιρναν το βούτυρο, όταν αυτό ξεχώριζε, έχυναν το υπόλοιπο γιαούρτι σε σακούλι για να στραγγίσει. Αυτή η αφυδάτωση, μαζί με το αλάτι που πρόσθεταν στη συνέχεια, μεγάλωναν το χρόνο της δυνατής κατανάλωσης. Το πασκιτάν’ το χρησιμοποιούσαν για την άρτυση των φαγητών ως μυζήθρα. Το χρησιμοποιούσαν επίσης σε πολλά φαγητά.

 
 
 
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>