Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Πριήνη (Αρχαιότητα)

Συγγραφή : Φέρλα Κλεοπάτρα (5/7/2004)

Για παραπομπή: Φέρλα Κλεοπάτρα, «Πριήνη (Αρχαιότητα)», 2004,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=5917>

Πριήνη (Αρχαιότητα) (15/2/2006 v.1) Priene (Antiquity) (5/7/2011 v.1) 

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

 

επίσκεψις (-τιτης), κουρατορεία (-ωρ)
(βυζ.) Η επίσκεψις, αρμοδιότητας του «επισκεπτίτου», όπως και η κουρατορεία, αρμοδιότητας του «κουράτορος», ήταν εκτεταμένη αυτοκρατορική γαιοκτησία και περιλάμβανε οικισμούς (χωριά ως επί το πλείστον), καλλιεργήσιμα εδάφη, δασώδη εδάφη, υδροφόρο ορίζοντα, ζώα αγελαία, ζώα οικιακά. Οι επισκέψεις ήταν αυτόνομες ή εντάσσονταν σε κουρατορείες, οι οποίες ήταν κατά πολύ εκτενέστερες. Ως αυτόνομη γαιοκτησία, μία επίσκεψις μπορούσε να γίνει ιδιόκτητη, έπειτα από βασιλική δωρεά.

θέμα, το
Ο όρος αναφέρεται στα ευμεγέθη στρατιωτικά σώματα που πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις σε ευρείες περιοχές υπό τη διοίκηση στρατηγού· αναφέρεται όμως και στις ίδιες τις περιοχές. Ο θεσμός των θεμάτων εδραιώθηκε κατά τον 7ο αιώνα και ακολούθως χαρακτήριζε τη διοικητική διαίρεση της αυτοκρατορίας της Μέσης περιόδου. Αρχικά η λέξη σήμαινε το στρατιωτικό σώμα που ήταν υπεύθυνο για την άμυνα περιοχής στην οποία έμελλε να εγκατασταθεί, και ακολούθως σήμαινε και την περιοχή. Στις κατώτερες βαθμίδες της στρατιωτικής ιεραρχίας το θέμα στελεχωνόταν από γεωργούς-στρατιώτες. Το σύστημα των θεμάτων, που διατηρήθηκε έως το τέλος της Βυζαντινής περιόδου, στην Ύστερη Βυζαντινή περίοδο χρησιμοποιούνταν για να δηλωθούν φορολογικές κυρίως ενότητες.

 
 
 
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>