Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Οικισμοί

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

...

|

55

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Άβυδος (Αρχαιότητα)

Άβυδος (Αρχαιότητα) (3/1/2005 v.1) Abydus (Antiquity) (19/1/2006 v.1)

Η αρχαία Άβυδος ήταν πόλη της Τρωάδας, η οποία εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα. Η πόλη ήταν εύρωστη οικονομικά, ιδιαίτερα κατά την Κλασική περίοδο.

περισσότερα...

 

Άβυδος (Βυζάντιο)

Άβυδος (Βυζάντιο) - προς ανάθεση Abydos (Byzantium) - προς ανάθεση

 

Αγία Κυριακή

Αγία Κυριακή (20/12/2007 v.1) Agia Kyriaki (Kemerbend) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Η Αγία Κυριακή ήταν χωριό με αμιγώς ορθόδοξο πληθυσμό που βρισκόταν στην περιοχή Απολλωνιάδας της Προύσας. Η ονομασία της προέρχεται από την ομώνυμη εκκλησία του χωριού. Η βασική παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων ήταν η καλλιέργεια σιτηρών και η σηροτροφία.

περισσότερα...

 

Αγιασμάτι

Αγιασμάτι (19/12/2007 v.1) Agiasmati (Altınova) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Χωριό απέναντι από τη Μυτιλήνη. Ήταν μεικτός οικισμός με ελληνόφωνους ορθόδοξους και τουρκόφωνους μουσουλμάνους κατοίκους.

περισσότερα...

 

Αγιασολούκ

Αγιασολούκ (14/10/2005 v.1) Ayasoluk - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Το Αγιασολούκ βρίσκεται κοντά στις εκβολές του ποταμού Καΐστρου σε κοντινή απόσταση από την αρχαία Έφεσο. Πρόκειται ουσιαστικά για την συνέχεια του βυζαντινού οικισμού του Θεολόγου. Το 1425 εντάχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παρέμεινε χωρίς ιδιαίτερη σημασία ως τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε, μετά την ίδρυση της σιδηροδρομικής γραμμής έγινε κέντρο μεταφοράς για τα χωριά της περιοχής.

περισσότερα...

 

Άγιος Προκόπιος (Βυζάντιο)

Άγιος Προκόπιος (Βυζάντιο) (14/10/2005 v.1) St. Prokopios (Byzantium) (19/1/2006 v.1)

Πόλη της Καππαδοκίας η οποία βρισκόταν στο κέντρο της περιοχής των τρωγλοδυτικών μονών και εκκλησιών. Κατά την Πρώιμη Βυζαντινή εποχή υπαγόταν στην επαρχία της Πρώτης Καππαδοκίας. Κατά τη Μέση Βυζαντινή εποχή ανήκε πιθανώς στο θέμα Χαρσιανού ή Καππαδοκίας.

περισσότερα...

 

Άγιος Χαράλαμπος

Άγιος Χαράλαμπος (20/12/2007 v.1) Agios Charalambos (Hacı Mehmet Çiftlik) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Το χωριό, που ιδρύθηκε από τις οικογένειες Μαργαριτόπουλου και Κωτσιγιώργου, βρισκόταν στην κοιλάδα του ποταμού Αραπλί Ντερέ. Η καταγωγή των κατοίκων ήταν από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο. Η βασική παραγωγική δραστηριότητά τους ήταν η σηροτροφία.

περισσότερα...

 

Άγκυρα (Αρχαιότητα)

Άγκυρα (Αρχαιότητα) - προς ανάθεση Ankara (Antiquity) - προς ανάθεση

 

Άγκυρα (Βυζάντιο)

Άγκυρα (Βυζάντιο) - προς ανάθεση Ankyra (Byzantium) - προς ανάθεση

 

Άγκυρα (Οθωμανική Περίοδος)

Άγκυρα (Οθωμανική Περίοδος) - προς ανάθεση Ankara (Ottoman Period) - προς ανάθεση