Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Ζωγραφική - Ψηφιδωτά

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

Επομ.

 
 
 
 
 

Αρχαϊκή ζωγραφική στη Μ. Ασία

Αρχαϊκή ζωγραφική στη Μ. Ασία (14/10/2005 v.1) Archaic painting in Asia Minor - προς ανάθεση

Ό,τι γνωρίζουμε για τη μεγάλη ζωγραφική της Μικράς Ασίας κατά την αρχαϊκή περίοδο προέρχεται από λίγους υπόγειους τάφους που διακοσμούνται με τοιχογραφίες και χρονολογούνται από το στον 6ο και τις αρχές του 5ου αι. π.Χ. Οι τάφοι αυτοί βρέθηκαν κυρίως στη Λυδία και τη Λυκία.

περισσότερα...

 

Αφροδισιάς (Αρχαιότητα), Ψηφιδωτά

Αφροδισιάς (Αρχαιότητα), Ψηφιδωτά (14/10/2005 v.1) Aphrodisias (Antiquity), Mosaics  (25/1/2006 v.1)

Στην Αφροδισιάδα έχει ανακαλυφθεί μεγάλος αριθμός ρωμαϊκών ψηφιδωτών κατά χώραν. Αποδίδονται στις τεχνικές opus sectile και opus tessellatum. Αναπτύσσονται κυρίως γεωμετρικά ανεικονικά θέματα, αλλά υπάρχουν και εικονιστικές παραστάσεις που επαναλαμβάνουν είτε παλαιότερα θέματα είτε μοτίβα που εμφανίζονται και σε άλλες περιοχές του ρωμαϊκού κόσμου.

περισσότερα...

 

Έφεσος (Αρχαιότητα), Ζωγραφική Ρωμαϊκών Αυτοκρατορικών Χρόνων

Έφεσος (Αρχαιότητα), Ζωγραφική Ρωμαϊκών Αυτοκρατορικών Χρόνων (14/10/2005 v.1) Ephesus (Antiquity), Roman Painting of the Imperial Period  (6/2/2006 v.1)

Οι τοιχογραφίες των οικιών της Εφέσου, που χρονικά εκτείνονται από τον 1ο έως τον 6ο αι. μ.Χ., αποτελούν λαμπρά παραδείγματα της μεταπομπηιανής ζωγραφικής. Η πλειονότητα των τοιχογραφιών χρονολογείται μεταξύ του 400 και 450 μ.Χ.

περισσότερα...

 

Έφεσος (Αρχαιότητα), Ψηφιδωτά

Έφεσος (Αρχαιότητα), Ψηφιδωτά (14/10/2005 v.1) Ephesus (Antiquity), Mosaics (6/2/2006 v.1)

Υψηλής καλλιτεχνικής αισθητικής ψηφιδωτά αποκαλύφθηκαν σε ανασκαφές στην πόλη της Εφέσου, τόσο σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια της Ρωμαϊκής περιόδου όσο και σε παλαιοχριστιανικά εκκλησιαστικά οικοδομήματα. Η εικονογράφηση των δωματίων των οικιών περιλαμβάνει ασπρόμαυρα και πολύχρωμα γεωμετρικά μοτίβα καθώς και σκηνές με μυθολογικές παραστάσεις. Παρεμφερής γεωμετρική διακόσμηση απαντάται και στις εντοπισμένες τρίκλιτες βασιλικές της ίδιας εποχής. Γενικά, η παρούσα ψηφιδωτή διακόσμηση της Εφέσου...

περισσότερα...

 

Ζεύγμα, Ψηφιδωτά

Ζεύγμα, Ψηφιδωτά - προς ανάθεση Zeugma, Mosaics - προς ανάθεση

 

Κλαζομενιακές Σαρκοφάγοι

Κλαζομενιακές Σαρκοφάγοι (14/10/2005 v.1) Clazomenian Sarcophagi (18/1/2006 v.1)

Οι κλαζομενιακές σαρκοφάγοι είναι πήλινα κιβωτιόσχημα φέρετρα, με γραπτή διακόσμηση στο άνω τμήμα του πλαισίου. Συνεχίζουν την εικονιστική παράδοση του ύστερου ρυθμού των Αιγάγρων, ενώ ταυτόχρονα αντιγράφουν τον αττικό μελανόμορφο ρυθμό. Χρονολογούνται από το 550 έως το 450 π.Χ. περίπου και διαδίδονται κυρίως στη βόρεια Ιωνία, τη Ρόδο και την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Πολλές είναι έργα ντόπιων ή Κλαζομενίων περιοδεύοντων καλλιτεχνών.

περισσότερα...

 

Πέργαμον (Αρχαιότητα), Ψηφιδωτά

Πέργαμον (Αρχαιότητα), Ψηφιδωτά (14/10/2005 v.1) Pergamon (Antiquity), Mosaics (10/2/2006 v.1)

Το Πέργαμον αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής ψηφιδωτών της Αρχαιότητας. Αξιοσημείωτα στοιχεία κατά την Ελληνιστική περίοδο είναι η ανάπτυξη τεχνικών κατασκευής ψηφιδωτών παραστάσεων που γνώρισαν ιδιαίτερη διάδοση έως και τους Βυζαντινούς χρόνους, καθώς και η έμφαση στη φυσιοκρατική, λεπτομερειακή απόδοση των εικονιστικών θεμάτων, που μιμούνται σύγχρονά τους έργα της μεγάλης ζωγραφικής.

περισσότερα...

 

Πριήνη (Αρχαιότητα), Ψηφιδωτά

Πριήνη (Αρχαιότητα), Ψηφιδωτά (14/10/2005 v.1) Priene (Antiquity), Mosaics (14/2/2006 v.1)

Στα ψηφιδωτά της Πριήνης, που είναι είτε βοτσαλωτά είτε από πολυγωνικές ψηφίδες, κυριαρχούν οι ανεικονικές διακοσμήσεις. Η σύνθεση ενός από αυτά φανερώνει τη χρήση του δωματίου που κοσμούσε, δηλαδή ενός ευρύχωρου «ανδρώνα», που πιθανόν προσφερόταν σε ιδιώτες ή λέσχες για την τέλεση συμποσίων.

περισσότερα...

 

Ταρσός (Αρχαιότητα), Ψηφιδωτά

Ταρσός (Αρχαιότητα), Ψηφιδωτά (14/10/2005 v.1) Tarsus (Antiquity), Mosaics (10/2/2006 v.1)

Τα περιορισμένα στοιχεία που έχουμε σχετικά με τα ελληνιστικά ψηφιδωτά της Ταρσού μαρτυρούν την παραγωγή ύστερων βοτσαλωτών ψηφιδωτών, και μάλιστα με την απόδοση μαύρων μορφών επάνω σε λευκό τοπίο. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, έχουμε στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη τοπικού εργαστηρίου, προϊόν του οποίου είναι το περίφημο «ψηφιδωτό της Ταρσού».

περισσότερα...

 

Φρυγία, Ζωγραφική και Ψηφιδωτά

Φρυγία, Ζωγραφική και Ψηφιδωτά - προς ανάθεση Phrygia, Painting and Mosaics - προς ανάθεση