Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

...

|

11

|

Επομ.

 
 
 
 

Αναζήτηση με το γράμμα Δ

 
 
 

Δαβίδ Κομνηνός

Δαβίδ Κομνηνός (14/10/2005 v.1) David Komnenos (25/1/2006 v.1)

Γόνος της οικογένειας των Κομνηνών και συνιδρυτής της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Το 1204, μαζί με τον αδελφό του Αλέξιο Α' Μέγα Κομνηνό (1204-1222), κατέλαβαν αμαχητί την Τραπεζούντα και ίδρυσαν αυτοκρατορία, με την υποστήριξη της βασίλισσας της Γεωργίας, Θάμαρ. Στη συνέχεια ανέλαβε το έργο της επέκτασης των ορίων της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας δυτικά, συμμαχώντας με τον Λατίνο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης εναντίον του Θεόδωρου Α΄ Λασκάρεως της Νίκαιας, χωρίς όμως επιτυχία. Εκάρη...

περισσότερα...

 

Δαβίδ Μέγας Κομνηνός

Δαβίδ Μέγας Κομνηνός (14/10/2005 v.1) David Grand Komnenos (25/1/2006 v.1)

Ο Δαβίδ Μέγας Κομνηνός είναι ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας. Το 1458 με την υποστήριξη των Καβαζιτών απομάκρυνε τον νόμιμο διάδοχο Αλέξιο Ε' και στέφθηκε αυτοκράτορας σε μια κρίσιμη για την αυτοκρατορία εποχή, καθώς η εξάπλωση των Οθωμανών στη Μικρά Ασία απειλούσε άμεσα την ύπαρξή της. Στις 15 Αυγούστου 1461 αναγκάστηκε να παραδώσει την Τραπεζούντα στον σουλτάνο Μωάμεθ Β' και την 1η Νοεμβρίου 1463 εκτελέστηκε στην Κωνσταντινούπολη.

περισσότερα...

 

Δαλασσηνοί

Δαλασσηνοί (14/10/2005 v.1) Dalassenoi (25/1/2006 v.1)

Επιφανής αριστοκρατική στρατιωτική οικογένεια η οποία εμφανίζεται στα τέλη του 10ου αιώνα. Τα μέλη της κατείχαν εξέχουσα θέση στη βυζαντινή στρατιωτική ιεραρχία, ενώ ήδη στη δεύτερη γενιά των Δαλασσηνών δόθηκε η δυνατότητα να καταλάβουν την ανώτατη εξουσία. Η παρακολούθηση των πληροφοριών που την αφορούν είναι δυνατή μέχρι τα τέλη του 12ου και τις αρχές του 13ου αιώνα, όμως μετά το 1204 η οικογένεια χάνει τη θέση της στα ανώτερα στρώματα της βυζαντινής κοινωνίας.

περισσότερα...

 

Δαλίσανδος

Δαλίσανδος (4/9/2007 v.1) Dalisandus (8/2/2008 v.1)

Πόλη (κατά άλλους δύο πόλεις με το ίδιο όνομα) στην Ισαυρία/Λυκαονία κατά τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο. Μέλος του Κοινού των Λυκαόνων. Σχετίζεται με την Αγία Θέκλα. Ως πιθανές θέσεις της έχουν προταθεί το Sinapiç, το Güdelisin και το Belören.

περισσότερα...

 

Δαμιανός Βασίλειος

Δαμιανός Βασίλειος - προς ανάθεση Damianos, Basileios - προς ανάθεση

 

Δαμιανός Παρασκευάς

Δαμιανός Παρασκευάς - προς ανάθεση Damianos, Paraskevas - προς ανάθεση

 

Δανασσής Δημήτριος

Δανασσής Δημήτριος - προς ανάθεση Danassis, Dimitrios - προς ανάθεση

 

Δανιήλ Σμύρνης

Δανιήλ Σμύρνης - προς ανάθεση Daniel of Smyrna - προς ανάθεση

 

Δανισμένιδες

Δανισμένιδες - προς ανάθεση Danişmendids - προς ανάθεση

 

Δαρδανελίων και Λαμψάκου Μητρόπολις

Δαρδανελίων και Λαμψάκου Μητρόπολις (14/10/2005 v.1) Diocese of Lampsacus and the Dardanelles (25/1/2006 v.1)

Κατά το μεγαλύτερο διάστημα της Οθωμανικής περιόδου, οι περιοχές των Δαρδανελίων και της Ελλησποντιακής Μυσίας υπάγονταν εκκλησιαστικά στη μητρόπολη Κυζίκου ως τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ιδρύθηκε η μητρόπολη Δαρδανελίων και Λαμψάκου, η οποία περιλάμβανε 23 χριστιανικές κοινότητες με έδρα τη Λάμψακο.

περισσότερα...