Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Σεισμός στην περιοχή της λίμνης Βαν, 1646

Συγγραφή : Shariat-Panahi S. Mohammad T. (10/12/2001)

Για παραπομπή: Shariat-Panahi S. Mohammad T., «Σεισμός στην περιοχή της λίμνης Βαν, 1646», 2001,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=12055>

Σεισμός στην περιοχή της λίμνης Βαν, 1646 (19/12/2008 v.1) Earthquake at the region of lake Van, 1646 (23/4/2009 v.1) 
 

1. Ο σεισμός

Ο σεισμός της 7ης Απριλίου 1646 έγινε νοτιοανατολικά της λίμνης Βαν1 και κατέστρεψε χωριά σε μια έκταση από την πόλη Βαν μέχρι το Οστάν ή Γεβάς (Ostan/Gevaş), το Χοσάπ (Hoşap) και το Αγμπάκ ή Αλμπάγ (Aghbak/Albağ), στην ευρύτερη περιοχή του Βαν (Βασπουρακάν). Αποτέλεσμα ήταν να ερημωθεί η περιοχή και να πληγεί ιδιαίτερα ο αρμενικός πληθυσμός. Συνολικά καταστράφηκαν σαράντα εκκλησίες και μοναστήρια.

Ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές και στην πόλη του Βαν. Καταστράφηκε μέρος των τειχών της κάτω ακρόπολης, ενώ σημειώθηκαν ρωγμές και σε άλλα τείχη. Επίσης, κατέρρευσαν πολλά σπίτια και αρκετές εκκλησίες και τζαμιά. Στην περιοχή της κοιλάδας Hayotsdzor (κοντά στον ποταμό Χοσάπ) οι καταστροφές ήταν μεγάλες και όλα τα μοναστήρια κατέρρευσαν.

2. Θύματα και μετασεισμοί

Δεν έχουμε πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, αλλά στις πηγές αναφέρεται ότι «θάφτηκε αναρίθμητο πλήθος».2 Ο αριθμός των νεκρών ήταν σίγουρα σημαντικός.

Ο σεισμός έγινε αντιληπτός μέχρι την Ταυρίδα (Tabriz) του Ιράν, όπως και στην περιοχή του Αραράτ. Οι ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις συνεχίστηκαν για οκτώ ημέρες, ενώ η σεισμική δραστηριότητα διήρκεσε τρεις ακόμη μήνες, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

1. Οι περιοχές αυτές είναι γνωστές από τις αρμενικές πηγές ως Hayotsdzor και Mehmedik.

2. Βλ. Ambraseys, N.N. – Finkel, C.F., The Seismicity of Turkey and Adjacent Areas. A Historical Review, 1500-1800 (Istanbul 1995), σελ. 67.

     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>