Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Ανατολικών Θέμα

Συγγραφή : Γυφτοπούλου Σοφία (11/5/2003)

Για παραπομπή: Γυφτοπούλου Σοφία, «Ανατολικών Θέμα», 2003,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=3587>

Ανατολικών Θέμα (20/7/2009 v.1) Theme of Anatolikon - προς ανάθεση 

Παραθέματα

 

1. Μνεία της πρωτοκαθεδρίας των Ανατολικών:

«ανατολικός, ο πρώτος κατάλογος της στρατιωτικής των λεγομένων θεμάτων φάλαγγος».

Βίος του εν αγίοις πατρός ημών Νικηφόρου αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης, συγγραφείς υπό Ιγνατίου του διακόνου και σκευοφύλακος της αγιωτάτης μεγάλης εκκλησίας της αγίας Σοφίας, de Boor, C. (ed.), Nicephori Archiepiscopi Constantinopolitani Opuscula Historica (Leipzig 1880, ανατ. New York 1975), σελ. 139-217, ιδ. σελ. 163, στ. 2.

2. Η Ανατολή, το θέμα Aνατολικών, ο εκρωμαϊσμός των ανατολικών εδαφών:

«A. Πρώτον θέμα το καλούμενον Aνατολικόν: Aνατολικόν τοίνυν το θέμα καλείται, ουχ ότι της άνω και πρώτης ανατολής εστιν, όθεν ανίσχει ο ήλιος, αλλά ότι προς ημάς τους κατοικούντας το Bυζάντιον και την της Eυρώπης γην λέγεται ανατολικόν. Προς δε τους κατοικούντας Μεσοποταμίαν Συρίας και την Mεγάλην Aσίαν [...] λέγεται δυτικόν μέσον και Aσία μικρά· [...] εκ πέντε εθνών την όλην κατοικίαν έσχηκεν [...] Φρυγών, Λυκαόνων, Iσαύρων, Παμφύλων, Πισιδών. επεσόντες δε του των Pωμαίων ζυγού και αυξηθείσης της βασιλείας αυτών, εδουλώθησαν άπαντες και εγένοντο συμμιγείς υπό μίαν αρχήν. Διαιρέθησαν δε και εγένοντο θέματα, ότε η των ρωμαίων αρχή παρά των αθέων Aγαρηνών ήρξατο κολοβούσθαι και ακρωτηριάζεσθαι και συστέλλεσθαι κατά μικρόν·».

Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος, Περί θεμάτων, Pertusi, A. (ed.), Constantino Porphyrogenito, De Thematibus, Introduzione, Testo critico, Commento (Studi e Testi 160, Citta del Vaticano 1952), σελ. 60.

3. Η καταβολή της ρόγας στα θέματα διευθετούνταν ανά τετραετία:

«Iστέον ότι το παλαιόν τύπος ην τα θέματα ρογεύεσθαι κατά τέσσαρα έτη, οιονεί τω καιρώ τούτο ο Aνατολικός, ο Aρμενιάκος, ο Θρακήσιος· τω δε ετέρω χρόνω ο Oψικιανός, ο Bουκελλάριος, ο Kαππάδοξ· τω δε άλλω χρόνω ο Xαρσιανίτης, ο Kολωνείας, ο Παφλαγονίας· και πάλιν τω ετέρω ο της Θράκης, ο Mακεδονίας, ο Xαλδίας. και των δ΄ χρόνων διελθόντων, πάλιν ερρογεύεντο τα ρογευθέντα θέματα τω πρώτω χρόνω»
Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου, Περί βασιλικών ταξειδίων, Haldon, J. (ed.), Constantini Porphyrogeniti, Tres Tractatus de Expeditionibus Militaribus Imperatoris (Constantine Porphyrogenitus, Three Treatises on Imperial Military Expeditions) (CFHB 28, Wien 1990), σελ. 134.

4. Η «επιθεώρηση» και η εκκίνηση για την εκστρατεία:

«Ότε ο στρατηγός των Θρακησίων και ο στρατηγός των Aνατολικών οφείλουσιν υπαντάν τω βασιλεί εις τα Mαλάγινα, ο δομέστικος των σχολών και ο στρατηγός των Aνατολικών και ο στρατηγός Σελευκείας οφείλουσιν υπαντάν τω βασιλεί εις το Kαβόρκιν. ότε ει μεν εστι το ταξείδιον εις Ταρσόν, τα λοιπά θέματα οφείλουσιν υπαντάν τω βασιλεί ο μεν Kαππάδοξ και ο Xαρσιανίτης και ο Bουκελλάριος εις Kολώνειαν, ο δε Aρμενιάκος και ο Παφλαγών και ο Σεβαστείας εις Kαισάρειαν. ότε τα Aρμενιάκα θέματα οφείλουσιν απορεύεσθαι εις Tεφρικήν εις τον Bαθύν Pύακα».

Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου, Περί βασιλικών ταξειδίων, Haldon, J. (ed.), Constantini Porphyrogeniti, Tres Tractatus de Expeditionibus Militaribus Imperatoris (Constantine Porphyrogenitus, Three Treatises on Imperial Military Expeditions) (CFHB 28, Wien 1990), σελ. 134.

5. Κατάληψη κάστρων των Aνατολικών το έτος 711/712 από τους Άραβες:

«ομοίως και οι Άραβες την Mίσθειαν παρέλαβον και έτερα κάστρα, πλείστων φαμιλιών και κτηνών αναριθμήτων άλωσιν ποιησάμενοι».

Θεοφάνους Χρονογραφία
, De Boor, C. (ed.), Theophanes Chronographia I-II (Leipzig 1887), σελ. 382.

 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>