Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Αργυροί (Αργυρόπουλοι)

Συγγραφή : Krsmanović Bojana (11/9/2003)

Για παραπομπή: Krsmanović Bojana, «Αργυροί (Αργυρόπουλοι)», 2003,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=3720>

Αργυροί (Αργυρόπουλοι) (1/4/2009 v.1) Argyros (Argyropoulos) Family (24/6/2010 v.1) 

Βοηθ. Κατάλογοι

 

Συνοπτικά βιογραφικά σημειώματα των επιφανών μελών της οικογένειας των Αργυρών:

Λέων Αργυρός: Η πρώτη γνωστή προσωπικότητα που έφερε επίσημα το επώνυμο των Αργυρών, εμφανίζεται επί Μιχαήλ Γ΄ (842-867) ως τουρμάρχης. Έλαβε μέρος στις μάχες εναντίον των Αράβων και των Παυλικιανών. Ιδρυτής της μονής της Αγίας Ελισάβετ στο Χαρσιανόν.

Ευστάθιος Αργυρός: Γιος του Λέοντος Αργυρού. Ασκούσε σειρά σημαντικών στρατιωτικοδιοικητικών λειτουργημάτων επί Λέοντος ΣΤ΄ (886-912). Διετέλεσε στρατηγός Ανατολικών, στρατηγός Χαρσιανού, μάγιστρος, δρουγγάριος της βίγλης, και μπορούμε να πούμε ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο της οικογένειας των Αργυρών. Είχε το λιγότερο τρία παιδιά.

Λέων Αργυρός: Γιος του Ευστάθιου Αργυρού. Το 917 έλαβε μέρος στη μάχη της Αγχιάλου, στην οποία οι Βούλγαροι νίκησαν του Βυζαντινούς. Διετέλεσε στρατηγός Σεβαστείας, μάγιστρος και δομέστικος των σχολών, όπου διαδέχτηκε τον αδελφό του Πόθο.

Πόθος Αργυρός: Γιος του Ευσταθίου Αργυρού. Κατείχε στρατιωτικά αξιώματα και το 921 κατέλαβε τη θέση του δομέστικου των σχολών.

Ρωμανός Αργυρός: Ο τρίτος γιος του Ευσταθίου Αργυρού. Ασκούσε στρατιωτικά λειτουργήματα και το 917, με τον αδελφό του Λέοντα, έλαβε μέρος στη μάχη της Αγχιάλου.

Ρωμανός Αργυρός: Γιος του Λέοντος Αργυρού και εγγονός του Ευσταθίου. Έζησε το α΄ μισό του 10ου αιώνα. Νυμφεύθηκε την Αγάθη, κόρη του Ρωμανού Α΄ Λακαπηνού (920-944). Με το γάμο αυτό οι Αργυροί ήρθαν έμμεσα σε συγγένεια με τη μακεδονική δυναστεία, διότι ο Κωνσταντίνος Ζ΄ Πορφυρογέννητος (913-959) ήταν νυμφευμένος με τη μεγαλύτερη κόρη του Ρωμανού Α΄, Ελένη.

Μαριανός Αργυρός: Γιος του Λέοντος Αργυρού και εγγονός του Ευσταθίου. Το 944 έλαβε μέρος στη συνωμοσία των γιων του Ρωμανού Α΄ Λακαπηνού εναντίον του πατέρα τους. Με την ανάρρηση στο θρόνο του Κωνσταντίνου Ζ΄ Πορφυρογέννητου επιβραβεύτηκε με το αξίωμα του κόμη του σταύλου, και με άλλα συναφή αξιώματα. Το 955 εστάλη στη Νότιο Ιταλία και το 959 έγινε δομέστικος των σχολών της Δύσης. Αντιτάχθηκε στον σφετεριστή Νικηφόρο Φωκά, μετέπειτα Νικηφόρο Β΄ (963-969). Ήταν ένας από τους οργανωτές της άμυνας της πρωτεύουσας, τραυματίστηκε όμως κατά τις συμπλοκές και πέθανε στις 16 Αυγούστου του 963.

(Ανώνυμος) Αργυρόπουλος: Έζησε το 10ο αιώνα, πατέρας, μεταξύ άλλων, των Ρωμανού Γ΄ (1028-1034), Βασιλείου Αργυρού, Πουλχερίας Αργυροπουλίνας.

Ρωμανός Γ΄ Αργυρός (1028-1034): Γιος του Αργυρόπουλου: Διετέλεσε πολιτικός αξιωματούχος και το 1028, ενώ κατείχε το αξίωμα του έπαρχου της Πόλεως, ο Κωνσταντίνος Η΄ τον όρισε διάδοχό του, οπότε νυμφεύθηκε την πορφυρογέννητη Ζωή και ανήλθε στο θρόνο. Πέθανε στις 11 Απριλίου του 1034, χωρίς απογόνους.

Πουλχερία Αργυροπουλίνα: Αδελφή του Ρωμανού Γ΄. Ήταν παντρεμένη με τον Βασίλειο Σκληρό, εγγονό του σφετεριστή Βάρδα Σκληρού επί Βασιλείου Β΄ (976-1025). Είχε μεγάλη επιρροή στο παλάτι τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Ρωμανού Γ΄.

Βασίλειος Αργυρός: Αδελφός του Ρωμανού Γ΄. Επί Βασιλείου Β΄ διετέλεσε στρατηγός Σάμου, κατεπάνω Ιταλίας/Λογγοβαρδίας, κατεπάνω του θέματος Βασπραχανίας. Δύο γιοι του, τα ονόματα των οποίων δεν μας είναι γνωστά, έλαβαν μέρος στην εξέγερση του Ισαακίου Κομνηνού το 1057 και ο Ιωάννης Σκυλίτζης τους μνημονεύει μεταξύ των «αρχόντων» που ζούσαν στο θέμα Ανατολικών.

Ανώνυμη Αργυροπουλίνα, κόρη του Βασιλείου Αργυρού: Σύμφωνα με τον Ιωάννη Σκυλίτζη, η κόρη του Βασιλείου Αργυρού ήταν παντρεμένη με τον Κωνσταντίνο Διογένη, πατέρα του μετέπειτα αυτοκράτορα Ρωμανού Δ΄ Διογένη.

(Ανώνυμη) Αργυροπουλίνα: Άγνωστη γόνος της οικογένειας των Αργυρών η οποία, σύμφωνα με τον Νικηφόρο Βρυέννιο, ήταν μνηστευμένη (παντρεμένη) με τον Αλέξιο Κομνηνό. Σε περίπτωση που η είδηση αυτή είναι έγκυρη, προκύπτει ότι το πρόσωπο αυτό έπρεπε να είχε πεθάνει πριν από το 1077, όταν έγινε ο γάμος μεταξύ του Αλεξίου Κομνηνού και της Ειρήνης Δούκαινας.
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>