Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Σάρδεων Μητρόπολις

Συγγραφή : ΙΒΕ , Ράγια Έφη (10/9/2003)

Για παραπομπή: ΙΒΕ , Ράγια Έφη, «Σάρδεων Μητρόπολις», 2003,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=6060>

Σάρδεων Μητρόπολις (15/2/2011 v.1) Metropolis of Sardis (9/12/2010 v.1) 

Παραθέματα

 
1. Η Αποκάλυψη του Ιωάννου για την Εκκλησία των Σάρδεων

Και τω αγγέλω της εν Σάρδεσιν εκκλησίας γράψον· τάδε λέγει ο έχων τα επτά πνεύματα του θεού και τους επτά αστέρας· οίδά σου τα έργα ότι όνομα έχεις ότι ζης, και νεκρός ει. Γίνου γρηγορών και στήρισον τα λοιπά α έμελλον αποθανείν, ου γαρ εύρηκά σου τα έργα πεπληρωμένα ενώπιον του θεού μου. Μνημόνευε ουν πως είληφας και ήκουσας και τήρει και μετανόησον. Εάν ουν μη γρηγορήσεις, ήξω ως κλέπτης, και μη γνως ποίαν ώραν ήξω επί σε. Αλλά έχεις ολίγα ονόματα εν Σάρδεσον α ουκ εμόλυναν τα ιμάτια αυτών, και περιπατήσουσιν μετ’ εμού εν λευκοίς, ότι άξιοί εισιν. Ο νικών ούτως περιβαλείται εν ιματίοις λευκοίς και ου μη εξαλείψω το όνομα αυτού εκ της βίβλου της ζωής και ομολογήσω το όνομα αυτού ενώπιον του πατρός μου και ενώπιον των αγγέλων αυτού. Ο έχων ους ακουσάτω τι το πνεύμα λέγει ταις εκκλησίαις.

Novum Testamentum Graece
, ed. E. Nestle – K. Aland (Stuttgart 1898), σελ. 637-638.

2. Χαρακτηρισμός της Εκκλησίας των Σάρδεων σε έγγραφο του 1369

Ο δε πάντα μεταποιών χρόνος και αμείβων και εις τον μη ον χωρείν παρασκευάζων τα καλώς έχοντα μέχρι τούσε τα εαυτού ποιών και της ιδίας φυσικής ακολουθίας εχόμενος και την των Σάρδεων μεγάλην μετρόπολιν, εφ’ ούτω δόξης προσήκουσαν και τοσαύτην περιφάνειαν σχούσαν από τε χρόνου και της των εν αυτή καλλίστης ευταξίας τε και παιδεύσεως, ως και ταις μεγίσταις και πρώταις συναριθμήναι των μητροπόλεων, και το πρωτείον πλην ολίγων τινών κατά πασών επιφέρεσθαι και το κράτος, καν ταις απάντων εγκειμένην γλώσσαις, ως ήδισμά τι τερπνόν και καλλώπισμα των όσαι της Ασίας προκάθηνται πόλεων, εις τοσούτο νυν αμορφίας προήνεγκε ταύτην και ούτω το κατ’ αυτήν, θεού δηλαδή συγχωρούντος, διέθετο, ως μηδε σχήμα γουν πόλεως αποσώζειν και μικρόν τινα χαρακτήρα αντί παραδείσου τρυφής, αφανισμού και απωλείας πεδίον γεγενημένην. Και ταύτα μεν τω χρόνω ποιείν και τα πολλώ τούτων έτι χείρω τοις πάσι προσαπειλείν έθος, ύλης ευρίσκοντι την καθ'ημών αγανάκτησιν του θεού δια το των αμαρτιών ημών πλήθος, μάλα δικαίως ημίν επιγιγνομένην.

Acta Patriarchatus Constantinopolitani, Acta et diplomata graeca medii aevi sacra et profana I, ed. F. Miklosich – J. Müller (Wien 1860), σελ. 509.

3. Η μητρόπολη των Σάρδεων στη Notitia 20 (14ος αι.)

στ'. ο Σάρδεων, πάσης Λυδίας· ανθ’ ου ένι νυν ο Φιλαδελφείας, ων μεν πρότερον επίσκοπος του Σάρδεων, γενόμενος δε μητροπολίτης, έχει νυν τον τόπον και την εξαρχίαν του Σάρδεων και τας λοιπάς επισκοπάς υφ’ εαυτόν.

Notitiae episcopatuum Ecclesiae Constantinopolitanae, ed. J. Darrouzès (Paris 1981), 20.6.
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>