Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Mousaios, Michael

Συγγραφή : Pigou Evangelia (7/9/2005)
Μετάφραση : Velentzas Georgios

Για παραπομπή: Pigou Evangelia, "Mousaios, Michael",
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=8361>

Μουσαίος Μιχαήλ (23/1/2006 v.1) Mousaios, Michael (15/2/2006 v.1) 

Παραθέματα

 

The language of Livisi

“Γλώσσα των Λειβησιανών είνε η Ελληνική μιξοβάρβαρος ή παρεφθαρμένη ανάμικτος με πολλούς Δωρισμούς, και σώζουσα τραχυστομίαν τινά παρά τοις πρεσβυτέροις, ην πιθανώς μετέλαβον εκ των αρχαίων γειτόνων των Καρών, ους ο Όμηρος αποκαλεί βαρβαροφώνους ... εν Λειβησίω όμως διεσώθη (φαίνεται δια το παράλιον της χώρας) η Ελληνική γλώσσα, αλλά τόσον παρεφθαρμένη, όσον εν Χαλδία και εν Σίλλη”

Μουσαίος, Μ., Βατταρισμο, τοι λεξιλγιον της Λειβησιανς διαλκτου μετʹ εγχωρων παροιμιν εν τλει (Athens 1884) p. 8.

The Landowners

“Καθʹ όλον δε το δράμα τούτο ανελίσσεται ο χαρακτήρ των Κοτσαβασέων, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής και η διανοητική αθλιότης και γλωσσική ένδεια των υπό την δουλείαν βιωσάντων και εκφυλισθέντων ημετέρων προγόνων... Αν και ο Κοτζαβασισμός ο προ τινών ετών αντλών την δύναμιν του παρά των Τούρκων Τυραννίσκων και γενόμενος αληθής μάστιξ και ολετήρ των δούλων ομογενών δεν έχει την προτέραν ισχύν υποχωρήσας εις τας μεταρρυθμίσεις του Οθωμανικού Κράτους. Δεν εξηρούντο δε της κατηγορίας ταύτης και οι αρχιερείς, οίτινες εκμεταλλευόμενοι την παχυλήν αμάθειαν των χριστιανών των διώριζον επιτρόπους των λαϊκούς εκ της Κοτσαβασικής σπείρας, οίτινες ήγον και έφερον τα κοινοτικά κατά το δοκούν αυτοίς αφορώντες εις το αργυρολογείν”.

Μουσαίος, Μ., Ο Γάμος του Μαλώνη Αντιφάτου, (introd. by Β. Πούχνερ), Δελτο Κντρου Μικρασιατικν Σπουδν 5 (1984‑1985) p. 275.

 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>