alveus, -i
Η πρώτη έννοια της λέξης είναι προεξοχή ή χαμήλωμα. Κατ’ επέκταση στο χώρο των λουτρών σήμαινε την κολυμβήθρα με ζεστό νερό. Συνήθως βρισκόταν στο caldarium, εξυπηρετούσε ορισμένο αριθμό ατόμων, είχε βάθος περίπου 1 μ. και διαχωριζόταν από τον υπόλοιπο χώρο με κιγκλίδωμα. Το δάπεδο της βρισκόταν κατά ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από εκείνο του caldarium. το σχήμα της ήταν συνήθως ορθογώνιο σε κάτοψη ή με αψίδα.
|
βασιλική των θερμών, η
Ο όρος βασιλική χρησιμοποιείται για κοσμικά και θρησκευτικά ιδρύματα. Η κοσμική βασιλική βρισκόταν στην αγορά ή στις θέρμες. Λειτουργούσε κυρίως ως αίθουσα κοινωνικής χρήσης, όπως η δημόσια βασιλική στη ρωμαϊκή αγορά. Αν η βασιλική ήταν αρκετά ευρύχωρη, μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως εσωτερική παλαίστρα και, πιο σπάνια, ως αποδυτήριο.
|
βασιλική, η
Σημαντικός τύπος δημόσιου κτηρίου της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής που χρησίμευε ως δικαστική αίθουσα και χώρος εμπορικών συναλλαγών και χρηματιστηριακών πράξεων ή απλώς ως τόπος δημόσιων συγκεντρώσεων και ακροάσεων. Στα χριστιανικά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας και μετεξελίχθηκε σε ναό, ο δε τύπος των ναών που ονομάζονται βασιλικές είναι λιτές δρομικές, δηλαδή επιμήκεις, δομές.
|
δακτυλιόσχημος τύπος λουτρών, ο
Αρχιτεκτονικός τύπος κατά τον οποίο οι αίθουσες του λουτρού διατάσσονται σε σχήμα δακτυλίου, εξαναγκάζοντας το λουόμενο σε υποχρεωτική πορεία από το frigidarium (ψυχρή αίθουσα) προς το caldarium (θερμή αίθουσα).
|
θερμός οίκος, ο (λατ. caldarium, το)
Απόδοση στα ελληνικά του λατινικού όρου caldarium, που προέρχεται από το ρήμα caleo (= ζεσταίνω). Στα ελληνικά είναι δόκιμος και ο όρος «ένδον οίκος». Πρόκειται για το κύριο δωμάτιο των λουτρών των ρωμαϊκών θερμών για ένα ζεστό μπάνιο και για μπάνιο με ατμό λόγω της υψηλής υγρασίας.
|
κόγχη, η
Ημικυκλικής κάτοψης εσοχή στην επιφάνεια του τοίχου. Κόγχη ονομάζεται επίσης η αψιδωτή απόληξη μιας πλευράς ορθογώνιου χώρου.
|
κροκαλοπαγές πέτρωμα, το
Ιζηματογενές πέτρωμα που αποτελείται από κροκάλες σε ποσοστό τουλάχιστον 50% με μέγεθος ανώτερο των 2 χιλιοστών. Οι κροκάλες είναι στρογγυλεμένα θραύσματα πετρωμάτων και εντοπίζονται κυρίως σε ποτάμια.
|
λουτρό εφιδρώσεως, το (λατ. sudatorium, ουδ.)
Απόδοση στα ελληνικά του λατινικού όρου sudatorium, που προέρχεται από το ρήμα sudo (= ιδρώνω) και δηλώνει το χώρο εφίδρωσης των ρωμαϊκών θερμών. Ήταν ένα μικρό ορθογώνιο ή τετράγωνο δωμάτιο υγρής εφίδρωσης, διαφορετικό από την «ξηρή εφίδρωση» του laconicum. Τα κυκλικά sudatoria ήταν συνηθισμένα στην Πρώιμη Ρωμαϊκή εποχή (1ος-2ος αι.μ.Χ.). Ήταν κατά κανόνα θολοσκεπή και βρίσκονταν μεταξύ του caldarium και του tepidarium. Ήταν επίσης θερμαινόμενα με δικό τους praefurnium και εξοπλισμένα με υπόκαυστα.
|
παλαίστρα, η
Τμήμα του ελληνικού γυμνασίου ή ανεξάρτητο αρχιτεκτόνημα. Ήταν ο χώρος όπου ασκούνταν οι αθλητές στην πάλη. Αποτελούνταν από μία ορθογώνια αυλή η οποία περιβαλλόταν από αίθουσες ποικίλων χρήσεων για τους αθλητές, όπως αποδυτήρια, αίθουσες άθλησης, λουτρά και εξέδρες για τις ομιλίες.
|
πισίνα, η
Η λέξη προέρχεται από το λατινικό piscis δηλαδή ψάρι και αρχικά σήμαινε πισίνα με ψάρια. Συνήθως βρισκόταν μέσα στο χώρο του frigidarium, είχε βάθος περίπου 1 μ. και ήταν χωρισμένη από το υπόλοιπο δωμάτιο με ένα ψηλότερο κιγκλίδωμα. Η κάτοψή της ήταν συνήθως ορθογώνια, κάποιες φορές είχε αψιδωτή απόληξη, ιδιαίτερα στην Υστερορωμαϊκή περίοδο, και ήταν τοποθετημένη σε προεξοχή. Στο χώρο του frigidarium υπήρχαν συνήθως μία, δύο ή τρεις πισίνες.
|
υπόκαυστο, το
Το κύριο σύστημα θέρμανσης των ρωμαϊκών λουτρών. Ετυμολογικά σημαίνει «κάμινος που ζεσταίνει από κάτω». Στα πλήρως αναπτυγμένα υπόκαυστα η στρώση του δαπέδου του δωματίου (suspensura) στηριζόταν σε στυλίσκους (pilae). Ο κενός χώρος του δαπέδου θερμαινόταν από την κυκλοφορία των καυτών αερίων που παρήγε μια εστία (praefurnium), η οποία τροφοδοτούνταν εξωτερικά. Ο ζεστός αέρας περνώντας μέσα από πλίνθινους σωλήνες (tubuli ή tubi) θέρμαινε και τους τοίχους.
|
χλιαινόμενος οίκος, ο (λατ. tepidarium, το)
Απόδοση στα ελληνικά του λατινικού όρου tepidarium, που προέρχεται από το ρήμα tepeo (= χλιαίνω). Aποτελεί την αίθουσα χλιαρού λουτρού των ρωμαϊκών θερμών. Ονομαζόταν επίσης «μέσος οίκος». Βρισκόταν συνήθως μεταξύ του caldarium και του frigidarium. Η κυριότερη λειτουργία του ήταν ο εγκλιματισμός του λουομένου μεταξύ του frigidarium/αποδυτήριο και του caldarium/sudatorium. Εδώ κάποιος μπορούσε να παραμείνει ώσπου να συνηθίσει στη διαφορά θερμοκρασίας. Το tepidarium χρησιμοποιούνταν και για να επαλείφεται ο επισκέπτης πριν ή μετά το ζεστό λουτρό, αν και υπήρχε συγκεκριμένο δωμάτιο γι’ αυτή τη χρήση, το unctorium (αλειπτήριο).
|
ψυχρός οίκος, ο (λατ. frigidarium, το)
Η λέξη προέρχεται από το ρήμα frigeo, που σημαίνει κρυώνω. Πρόκειται για την κύρια ψυχρή αίθουσα των ρωμαϊκών θερμών. Συχνά διέθετε μία ή περισσότερες μεγάλες ψυχρές πισίνες. Κανονικά χρησιμοποιούνταν μετά την επίσκεψη στα θερμά δωμάτια ή έπειτα από την προπόνηση στην παλαίστρα. Επειδή ήταν ο μεγαλύτερος χώρος των θερμών, συχνά λειτουργούσε και ως αίθουσα για κοινωνικές εκδηλώσεις ή επικοινωνία.
|