αναλυτική αναζήτηση
Τραπεζούς (Βυζάντιο), Παλάτι
Συγγραφή : Μπάκου Ελένη (18/2/2003)
Για παραπομπή: Μπάκου Ελένη, «Τραπεζούς (Βυζάντιο), Παλάτι», 2003,Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. ΑσίαURL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=6508>
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ
βήμα, το Υπερυψωμένο τμήμα στο εσωτερικό ενός χώρου. Χρησιμοποιείται για την ανάδειξη και τον τονισμό του χώρου.
εξώστης, ο Μπαλκόνι στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό ενός δωματίου.
κάστρο, το Οχυρή θέση που διαφυλάσσει τους βασικότερους άξονες και συνήθως βρίσκεται στο εσωτερικό σε αντιδιαστολή με το φρούριο που βρίσκεται επάνω στο σύνορο στις ερημωμένες, λίγο ή πολύ, ζώνες.
πύργος, ο Κατασκευή της οποίας το ύψος είναι μεγαλύτερο του μετωπικού πλάτους ή της διαμέτρου. Οι πύργοι μπορούν να έχουν το ίδιο ύψος με το τείχος ή μεγαλύτερο.
τείχος, το Περιτείχισμα. To τείχος δε χρησιμοποιείται μόνο για την προστασία της πόλης. Μπορεί να χρησιμεύσει για καταφύγιο, σε περίπτωση ανάγκης.
1. Βυζαντινή πόλη, πολεοδομικός σχεδιασμός
2. Ιστορικές πηγές για την Τραπεζούντα
3. Τοπογραφία
4. Οχυρώσεις
5. Χωροθέτηση και λειτουργίες του παλατιού
6. Αρχιτεκτονική περιγραφή
7. Ταύτιση χώρων – Κρίσεις
8. Χρονολόγηση
9. Σημερινή κατάσταση
Δελτίο λήμματος
>>>
Πηγές
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
Παραθέματα
Χρονολόγιο
Βοηθ. Κατάλογοι
Σχετικά Έργα
copyright © 2008, ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Το έργο Μεγάλη Δικτυακή «Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικού Πολιτισμού» - Μέρος Α΄ συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ΄ ΚΠΣ. Το έργο ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ΄ ΚΠΣ.