αναλυτική αναζήτηση
Αντιόχεια επί Ορόντου (Βυζάντιο), Μαρτύριο Αγίου Βαβύλα
Συγγραφή : Μπάκου Ελένη (20/12/2001)
Για παραπομπή: Μπάκου Ελένη, «Αντιόχεια επί Ορόντου (Βυζάντιο), Μαρτύριο Αγίου Βαβύλα», 2001,Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. ΑσίαURL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=3641>
ΤΥΠΟΣ ΛΗΜΜΑΤΟΣ
Δομικά
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το μνημείο του Αγίου Βαβύλα, που βρίσκεται στο Kaussié, μία σύγχρονη κωμόπολη εκτός των τειχών της αρχαίας Αντιόχειας, αποτελεί το μαρτύριο του ομώνυμου τοπικού μάρτυρα. Ανήκει στα σταυροειδή κτίσματα και χρονολογείται (το κυρίως κτίσμα) με ακρίβεια το 381. Η χρήση του κτηρίου ως μαρτυρίου από την ίδρυσή του και η επιλογή της σταυροειδούς διάταξης για την κάτοψή του έδωσαν τη δυνατότητα για διάφορες μορφές νεκρικής λατρείας επικεντρωμένες στην καρδιά του κτηρίου. Ήταν διάσημο ως μαρτύριο, αλλά χαρακτηρίζεται ως εκκλησία στις επιγραφές του. Πρότυπό του αποτέλεσε η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Γεωγραφικός Εντοπισμός
Αντιόχεια, Kaussié, Συρία
Χρονολόγηση
α΄ οικοδομική φάση: 381, β΄ οικοδομική φάση: 420-429, γ΄ οικοδομική φάση: 526
1. Γεωγραφική θέση
2. Αρχιτεκτονική περιγραφή
2.1. Γενική διάταξη
2.2. Το κεντρικό τετράγωνο
2.3. Τα κλίτη
3. Προσκτίσματα
4. Στέγαση
5. Δάπεδα
6. Υλικά – Τρόποι δομής
7. Λειτουργία – Χρονολόγηση
8. Ανασκαφές – Σημερινή κατάσταση
Δελτίο λήμματος
>>>
Πηγές
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
Παραθέματα
Χρονολόγιο
Βοηθ. Κατάλογοι
Σχετικά Έργα
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ
copyright © 2008, ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Το έργο Μεγάλη Δικτυακή «Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικού Πολιτισμού» - Μέρος Α΄ συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ΄ ΚΠΣ. Το έργο ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ΄ ΚΠΣ.