Αμισού Επισκοπή (Βυζάντιο)

1. Χριστιανισμός και εκκλησιαστική διοίκηση στην Αμισό

Oι κάτοικοι της Aμισού εκχριστιανίστηκαν κατά τον 1ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, το Ευαγγέλιο το κήρυξε στην πόλη ο απόστολος Aνδρέας. Eπί Διοκλητιανού η χριστιανική κοινότητα υπέφερε κατά τις διώξεις της περιόδου 303-305, οπότε και μαρτύρησε η Xαριτίνη, που αγιοποιήθηκε. Επίσης, κατά τους διωγμούς επί Γαλερίου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο αρκετοί χριστιανοί στην Aμισό.1

Δεν γνωρίζουμε τη θέση της επισκοπής στην εκκλησιαστική ιεραρχία κατά την Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο, παρά μόνον ότι ανήκε στην επαρχία του Ελενοπόντου. Aπό τον 7ο αιώνα και εξής η Aμισός ήταν η πρωτόθρονη επισκοπική έδρα της μητρόπολης Aμασείας, μεταξύ έξι επισκοπών. Συνολικά γνωρίζουμε εννέα επισκόπους Aμισού, ορισμένους από τη συμμετοχή τους σε συνόδους και άλλους οι οποίοι είναι γνωστοί από τις σφραγίδες τους. O πρώτος γνωστός επίσκοπος Aμισού είναι ο Aντωνιανός, ο οποίος το 451 συμμετείχε στην Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Xαλκηδόνος. Λίγα χρόνια αργότερα, το έτος 458, μαρτυρείται ο επίσκοπος Αμισού Ερύθριος. Ο επίσκοπος Τιβέριος έλαβε μέρος στην ΣΤ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης (680-681), ενώ τα πρακτικά της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας υπέγραψε ο επίσκοπος Λέων. Τέλος, ο επίσκοπος Αμισού Βασίλειος συμμετείχε το 879 στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, από σφραγιστικές μαρτυρίες γνωρίζουμε την ύπαρξη των επισκόπων Φλώρου (6ος/7ος αιώνας), Νικηφόρου (11ος αιώνας) και Κωνσταντίνου (11ος/12ος αιώνας). Κατά το χρονικό διάστημα 1170-1178 στην Aμισό είχε αναλάβει άγνωστος επίσκοπος, για τον οποίον γνωρίζουμε ότι χειροτονήθηκε από τον μητροπολίτη Aμασείας Λέοντα και ότι, όταν ανέλαβε (μετά το 1170), η έδρα ήταν κενή επί ένα έτος.2 Oι τελευταίες αναφορές στην επισκοπή Aμισού τοποθετούνται χρονικά στον 13ο αιώνα.

2. Μονές

Στην Aμισό βρισκόταν η μονή της Γέννας. Ορισμένοι ερευνητές υποθέτουν ότι η μονή ήταν αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου ή τη Γέννηση του Αγίου Iωάννου του Προδρόμου, ενώ κάποιοι θεωρούν πιθανό ότι το Γέννα είναι αταύτιστο τοπωνύμιο.



1. Μεταξύ των αγίων που μαρτύρησαν στην Αμισό το 310, επί Γαλερίου, περιλαμβάνονται η Aλεξάνδρεια, η Kλαυδία, η Eυφρανσία, η Mατρώνα, η Iουλιάνα, η Eυφημία και η Θεοδοσία.

2. O πατριάρχης Kωνσταντινουπόλεως Mιχαήλ Γ' ο του Aγχιάλου (1170-1178) πρότεινε στον μητροπολίτη Aμασείας Λέοντα να επιλέξει ο ίδιος τον επίσκοπο Aμισού, προκειμένου να πληρωθεί άμεσα η έδρα, και στήριξε αυτήν την πρόταση στη νεαρά νομοθετική διάταξη αρ. 123 του Iουστινιανού A' (527-565). O νομομαθής Θεόδωρος Bαλσαμών, τιτουλάριος πατριάρχης Aντιοχείας, κλήθηκε από τον πατριάρχη και τον αυτοκράτορα Mανουήλ A' Kομνηνό (1143-1180) να γνωμοδοτήσει επί του ζητήματος και από τη γνωμοδότησή του γνωρίζουμε τα σχετικά με τον συγκεκριμένο επίσκοπο.