Γεννάδιος Α΄ Τραπεζούντος

1. Καταγωγή-σταδιοδρομία

Ο μητροπολίτης Τραπεζούντος Γεννάδιος Α' μνημονεύεται μία φορά σε έγγραφο σχετικό με μοναστηριακά δίκαια του έτους 1501 και αυτή είναι η μόνη θετική ένδειξη για την αρχιερατεία του και το χρόνο της. Ως προς την καταγωγή του εικάζεται ότι ήταν Τραπεζούντιος, ενώ τα χρονικά ορόσημα του βίου του γενικότερα και της σταδιοδρομίας του ως αρχιερέα ειδικότερα μας είναι άγνωστα. Πρέπει να γεννήθηκε κατά τα μέσα ή στο β' μισό του 15ου αιώνα και να ανέβηκε στο μητροπολιτικό αξίωμα της Τραπεζούντος πιθανότατα προς τα τέλη του 15ου αιώνα. Ίσως αποτελεί τον άμεσο διάδοχο του μητροπολίτη Δωροθέου Β' (1472 κ.ε.), αφού δε γνωρίζουμε να παρεμβάλλεται άλλος ιεράρχης. Ο χρόνος θανάτου του είναι επίσης απροσδιόριστος, εντός του α' μισού του 16ου αιώνα.

2. Δράση

Το έγγραφο του Ιουλίου του 1501 από το οποίο συνάγεται η παρουσία του στο μητροπολιτικό θρόνο της Τραπεζούντος αποτελεί πράξη υπογεγραμμένη από τον ίδιο, με την οποία εκχωρείται η εξαρχία της Γαλλίαινας στη μονή Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα. Εκτός από αυτή τη μοναδική θετική αναφορά στο πρόσωπό του, υπάρχει η αναφορά του Κυριακίδη σ' αυτόν, όταν τον μνημονεύει ως άριστο στη διοίκηση, μεγάλως τιμηθέντα, πνευματικότατο και λόγιο.1 Πειστήριο της πνευματικότητας και της λογιοσύνης του μπορεί να αποτελέσει το αφιερωτήριο έγγραφό του προς τη μονή Περιστερεώτα, εφόσον θεωρηθεί ότι συντάχθηκε από τον ίδιο, το οποίο πράγματι συνιστά σημαντικό δείγμα έντεχνου και πλούσιου σε εκφραστικά μέσα λόγου. Άλλα έργα του Γενναδίου δεν είναι γνωστά.



1. Κυριακίδης, Ε., Βιογραφίαι των εκ Τραπεζούντος και της περί αυτήν Χώρας από της Αλώσεως μέχρις ημών ακμασάντων Λογίων μετά σχεδιάσματος ιστορικού περί του Ελληνικού Φροντιστηρίου των Τραπεζουντίων (Αθήναι 1897), σελ. 49.