1. Καταγωγή – Οικογενειακή κατάσταση
Για τα πρώτα χρόνια της ζωής του Μιχαήλ Μασγανά και για την ταυτότητα των γονιών του δε διαθέτουμε στοιχεία. Ξέρουμε μόνο ότι γεννήθηκε το α' μισό του 18ου αιώνα στη Σμύρνη. Από τα γαλλικά προξενικά αρχεία μαθαίνουμε ότι ήταν προστατευόμενος του γαλλικού προξενείου από τα παιδικά του χρόνια. Ο πρόξενος Fontenu τον έστειλε στη Μασσαλία για να σπουδάσει χειρουργική στο βασιλικό νοσοκομείο.1 Για την οικογενειακή του ζωή γνωρίζουμε μόνο ότι ήταν παντρεμένος και απέκτησε παιδιά. Ο εγγονός του Μιχαήλ Μασγανάς υπήρξε κι αυτός διάσημος γιατρός στη Σμύρνη το 19ο αιώνα.
2. Επαγγελματική σταδιοδρομία
Το 1741 ο Μασγανάς επέστρεψε στη Σμύρνη και υπηρέτησε επί πέντε χρόνια στο γαλλικό νοσοκομείο. Το 1746 άνοιξε δικό του ιατρείο στην πόλη. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του διατηρούσε προνομιακές σχέσεις με τη γαλλική παροικία της Σμύρνης, προσφέροντας τις υπηρεσίες του. Ειδικότερα, διαπραγματευόταν την αγορά αρχαιολογικών αντικειμένων, τα οποία μετά στέλνονταν στα γαλλικά μουσεία.2 Ο Μασγανάς δε διέκοψε ποτέ τις σχέσεις του με την ελληνική ορθόδοξη κοινότητα. Υπήρξε χειρουργός του Γραικικού Νοσοκομείου της Σμύρνης πολλά χρόνια. Ήταν, επιπλέον, διακεκριμένο μέλος της ελληνορθόδοξης κοινότητας της πόλης. Πέθανε στη Σμύρνη στο β' μισό του 18ου αιώνα.
1. Όπως φαίνεται από επιστολή του Γάλλου προξένου προς το Γάλλο πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Οκτωβρίου 1749, η οποία φυλάσσεται στο Centre des Archives Diplomatiques de Nantes, Serie Correspondance consulaire et commerciale.
2. Σύμφωνα με την επιστολή του Γάλλου προξένου προς το Γάλλο πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Οκτωβρίου 1749, η οποία φυλάσσεται στο Centre des Archives Diplomatiques de Nantes, Serie Correspondance consulaire et commerciale.