Νεόφυτος ΣΤ΄ Κωνσταντινουπόλεως

1. Βιογραφικά στοιχεία

Ο χρόνος γέννησης του Νεοφύτου Στ΄ είναι άγνωστος, αλλά μπορεί να τοποθετηθεί στο β' μισό του 17ου αιώνα, και μάλιστα όχι στα ύστερα χρόνια του, καθώς κατά το έτος θανάτου του (1747) βρισκόταν σε βαθύ γήρας. Προερχόμενος από την Πάτμο, προωθήθηκε στο μητροπολιτικό θρόνο της Καισάρειας από το συμπατριώτη και προκάτοχό του Ιερεμία, τον κατοπινό Οικουμενικό Πατριάρχη Ιερεμία Γ'.

2. Δράση

Αν και παραδίδεται πως δεν είχε ιδιαίτερη παιδεία (ο
Γεδεών μάλιστα τον χαρακτηρίζει άνθρωπο αμαθή),1 ο Νεόφυτος φαίνεται πως ήταν ιδιαίτερα δραστήριος ως μητροπολίτης Καισαρείας και προέβη στην ανέγερση ναών, καθώς και στην ανασύσταση και ανοικοδόμηση της μονής Τιμίου Προδρόμου στο Ζιντζίντερε (Φλαβιανά) το 1728, ενέργεια μεγάλης σημασίας.

Οι πατριαρχικές θητείες του Νεοφύτου (1734-1740, 1743-1744) δε χαρακτηρίζονται από σημαντικά γεγονότα ή ενέργειές του, ούτε είναι γνωστή η δράση του στη μητρόπολη Καισαρείας ή στο μικρασιατικό χώρο γενικότερα. Μετά την απομάκρυνση για δεύτερη φορά από τον πατριαρχικό θρόνο το 1744, κατόπιν ενεργειών του
Παϊσίου Β', εξορίστηκε στην πατρίδα του την Πάτμο, όπου πέθανε τρία χρόνια αργότερα (1747). Ο Νεόφυτος θεωρήθηκε από τους μεταγενέστερους ένας από τους πλέον διακεκριμένους μητροπολίτες Καισαρείας, κυρίως λόγω της ανασύστασης της μονής του Τιμίου Προδρόμου.2



1. Γεδεών, Μ., Πατριαρχικοί Πίνακες: Ειδήσεις Ιστορικαί Βιογραφικαί περί των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως από Ανδρέου του Πρωτοκλήτου μέχρις Ιωακείμ Γ΄ του από Θεσσαλονίκης, 36-1884 (Κωνσταντινούπολις 1890), σελ. 634.

2. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε νεκρολογία του πολύ μεταγενέστερου μητροπολίτη Καισαρείας Ιωάννη, που δημοσιεύτηκε στην Εκκλησιαστική Αλήθεια 22 (1902), σελ. 198-199.