Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Nikaia (Byzanz), Koimesiskirche, Bauplastik

Συγγραφή : Forster Peter (22/6/2005)

Για παραπομπή: Forster Peter, "Nikaia (Byzanz), Koimesiskirche, Bauplastik", 2005,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=5524>

Nikaia (Byzanz), Koimesiskirche, Bauplastik (15/2/2006 v.1) Nicaea (Byzantium), Church of the Dormition, Reliefs (15/2/2007 v.1) Νίκαια (Βυζάντιο), Ναός Κοιμήσεως, Γλυπτός Διάκοσμος (3/4/2007 v.1) 

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

 

Arkosol, das
Überwölbte Grabnische in unterirdischen Grabanlagen; während der frühchristlichen Zeit wurde in den Felsen, in der mittel- und spätbyzantinischen Zeit in die Kirchenmauern eingebaut.

Bema, das
Erhöhter Standort für den Klerus im Presbyterium der frühchristlichen Kirche.

Königstür, die
Der Haupteingang des Altars bei einer Kirche heißt heilige oder königliche Pforte (bzw. Königstür), in Russland auch Zarentür, weil sie nur von dem Landesherrn und dem Priester durchschritten werden durfte.

opus sectile
Böden oder Wände aus geometrisch zugeschnittenem verschiedenfarbigem Marmor.

Pastophorien, die
Die beiderseits der Mittelapsis eines frühchristlichen oder byzantinischen Kirchengebäudes liegenden Räume, Diakonikon und Prothesis.

Stylobat, der
Die oberste, den Säulenkranz tragende Stufe des Tempelunterbaus.

Templon, das
Bezeichnung für die als Trennung zwischen Altarraum und dem Raum für die Laien errichtete Mauer mit Bilderwand oder für eine hölzerne Bilderwand ohne gemauerte Trennwand. Es ist meistens mit Ikonen von Jesus, Maria und Heiligen verziert. Es wird auch Ikonostase genannt.

 
 
 
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>