Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Βλάνδος / Βάλανδος (Βυζάντιο)

Συγγραφή : ΙΒΕ , Ράγια Έφη (28/9/2003)

Για παραπομπή: ΙΒΕ , Ράγια Έφη, «Βλάνδος / Βάλανδος (Βυζάντιο)», 2003,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=3946>

Βλάνδος / Βάλανδος (Βυζάντιο) (19/2/2008 v.1) Blaundus / Balandos (Byzantium) (22/5/2008 v.1) 
 

1. Περιγραφή

Η πόλη Βλάνδος βρισκόταν στις όχθες του ποταμού Ιππούριου, παραπόταμου του Μαιάνδρου. Δεν αναφέρεται στον Συνέκδημο του Ιεροκλή (6ος αιώνας).1 Στον Στέφανο Βυζάντιο (6ος αιώνας) χαρακτηρίζεται ως πόλη της Φρυγίας. Κατά τη Βυζαντινή εποχή η πόλη του Βλάνδου είναι γνωστή ως έδρα της ομώνυμης επισκοπής της επαρχίας Λυδίας· σε σχέση με την εκκλησιαστική διοίκηση αναφέρεται και ως Βλανδείς, Γαυδεία, Μεσοτύμολος. Κατά τη Μέση Βυζαντινή εποχή ανήκε, κατά πάσα πιθανότητα, στο θέμα Θρακησίων.

1. Αν και είναι πιθανό να αναφέρεται σε αυτήν με το παρεφθαρμένο όνομα «Βλάδος» (πόλη που τοποθετείται στην επαρχία Ελλησπόντου), βλ. W. M. Ramsay «The Graeco-Roman Civilisation in Pisidia»  Journal of Hellenic Studies 4 (1883), σελ. 38.

     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>