Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Παισός

Συγγραφή : Παλαιοθόδωρος Δημήτρης (11/7/2001)

Για παραπομπή: Παλαιοθόδωρος Δημήτρης, «Παισός», 2001,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=12289>

Παισός (24/12/2008 v.1) Paisos (4/4/2011 v.1) 
 

1. Ονομασία – Θέση

Η Παισός ήταν πόλη της Μυσίας μεταξύ της Λαμψάκου και του Παρίου. O Leaf την ταυτίζει με την περιοχή γύρω από τα ερείπεια φάρου που οι παλιότεροι χάρτες την ονόμαζαν Fanous, ενώ τον ποταμό Παισό, ο οποίος διατήρησε το ίδιο όνομα και μετά την καταστροφή της πόλης, τον ταυτίζει με τον ποταμό Bairam Chai.1 Αν και γεωγραφικά ανήκει στη Μυσία, ο Στράβωνας τη θεωρεί τμήμα της Τρωάδας βάσει της ομηρικής γεωγραφίας. Εκτός του ονόματος Παισός συναντάται στις πηγές και η παραλλαγή Απαισός. Αυτή η εναλλαγή στην ονομασία μαρτυρά το μικρασιατικό χαρακτήρα του τοπωνυμίου, ενώ διατυπώνεται από ορισμένους μελετητές η άποψη ότι πρόκειται για θρακικό όνομα.

2. Ιστορικά στοιχεία

Στην Ιλιάδα η Παισός απαντά δύο φορές και αναφέρεται ως δήμος που ανήκε, μαζί με άλλες πόλεις της περιοχής (Αδράστεια, Πιτύεια και Τήρεια), στους γιους του βασιλιά Μέροπα της Περκώτης, στον Άδρηστο και στον Άμφιο. Τα ιστορικά στοιχεία αναφορικά με αυτή είναι λιγοστά, αλλά μαρτυρούν ότι υπήρξε σχετικά εύπορη και σημαντική πόλη. Κατά τον Αναξιμένη το Λαμψακηνό, πρόκειται για αποικία της Μιλήτου. Στη διάρκεια της Ιωνικής επανάστασης (499 π.Χ.) η πόλη τάχθηκε, μαζί με τις υπόλοιπες του Ελλησπόντου, στο πλευρό των Ιώνων. Σύντομα όμως, το 497 π.Χ., καταλήφθηκε από τον Πέρση στρατηγό Δαυρίση, ο οποίος υπέταξε τις περισσότερες πόλεις της περιοχής με αφάνταστη ευκολία. Μετά το τέλος των Περσικών πολέμων, η Παισός προσχώρησε στην Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία. Απαντά στους καταλόγους των εισφορών της συμμαχίας, στο τμήμα του ελλησπόντιου φόρου από το 452/1 έως το 425/4 π.Χ., με εισφορά ύψους 1 ταλάντου.2

Τον ύστερο 1ο αι. π.Χ. η πόλη είχε εγκαταλειφθεί και οι κάτοικοί της είχαν μεταφερθεί στη Λάμψακο.3

1. Leaf , W., Strabo on the Troad (Cambridge 1923), σελ. 98-100, πίν. V.A-B.

2. Αναφορές στην πόλη: Όμ., Ιλ. Β.282 και Ε.612· Στράβ. 13.589 και 14.635. Ιστορικά στοιχεία: Ηρ. 5.117. Συμμετοχή στη Συμμαχία της Δήλου: Meritt, B.D. – Wade-Gery, H.T. – Mc Gregor, M.F., The Athenian Tribute Lists I (Harvard – Cambridge Massachussets 1939), πίν. 3, στήλ. IV, στίχ. 20, και πίν. 4, στήλ. IV, στίχ. 9.

3. Ο Leaf συνδέει την εγκατάλειψη της πόλης την ιστορία μιας συνοριακής διαφοράς μεταξύ Λαμψακηνών και κατοίκων του Παρίου που απαντά στον Πολύαιν. 6.24. Η άποψη αυτή όμως δε φαίνεται να ευσταθεί.

     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>