Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Μιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ Διόνυσος

Συγγραφή : Ballesteros Pastor Luis (10/12/2001)

Για παραπομπή: Ballesteros Pastor Luis, «Μιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ Διόνυσος», 2001,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=5337>

Μιθριδάτης ΣΤ΄ Ευπάτωρ Διόνυσος (15/2/2007 v.1) Mithridates VI Eupator (22/2/2006 v.1) 

Χρονολόγιο

 

132 π.Χ.: Γέννηση του Μιθριδάτη ΣΤ΄

121 π.Χ.: Θάνατος του Μιθριδάτη Ε΄

116 π.Χ.: Θάνατος του Αριαράθη ΣΤ΄ της Καππαδοκίας. Ο Αριαράθης Ζ΄ γίνεται βασιλιάς. Η Ρώμη ανακαταλαμβάνει την Ευρύτερη Φρυγία και την Λυκαονία και τις προσάπτει στη επαρχία της Ασίας.

112 π.Χ.: Ο Μιθριδάτης ανεβαίνει στο θρόνο του βασιλείου του Πόντου βάζοντας τέλος στην αντιβασιλεία της Λαοδίκης.

110 π.Χ.(πιθανώς): Αρχή των εκστρατειών του Μιθριδάτη στο βόρειο Εύξεινο Πόντο. Προσάρτηση του βασιλείου του Βοσπόρου.

108 π.Χ.: Ο Μιθριδάτης διαφεύγει από τον Πόντο και επισκέπτεται την Επαρχία της Ασίας.

108/7 π.Χ.: Ο Μιθριδάτης επιστρέφει στον Πόντο, θέτει τέρμα στις αναταραχές και η Λαοδίκη πεθαίνει.

106/105 π.Χ.: Η Παφλαγονία διαιρείται ανάμεσα στον Μιθριδάτη και στον Νικομήδη Γ’ της Βιθυνίας. Τα ρωμαϊκά στρατεύματα διατάζουν την εκκένωση της Παφλαγονίας. Ο Μιθριδάτης με το Νικομήδη εισβάλλουν στην Γαλατία.

102/101 π.Χ.: Πρεσβεία του Μιθριδάτη στη Ρώμη. Θάνατος του Αριαράθη Ζ’ και αμέσως μετά του Αριαράθη του Η’.

100/99 π.Χ: Ο υιός του Μιθριδάτη, Αριαράθης Θ’, στέφεται βασιλιάς της Καππαδοκίας. Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος ανακηρύσσει την Καππαδοκία ελεύθερη.

98 π.Χ.: Συνάντηση Μάριου και Μιθριδάτη στην Καππαδοκία.

96 π.Χ.: Ο Αριοβαρζάνης γίνεται βασιλιάς της Καππαδοκίας, αλλά σύντομα αποβάλλεται από το θρόνο. Αποστολή του Σύλλα στην Καππαδοκία, αποκατάσταση του Αριοβαρζάνη.

95 π.Χ.: Ο Τιγράνης γίνεται βασιλιάς της Αρμενίας.

94 π. Χ: Ο Νικομήδης Δ’ βασιλιάς της Βιθυνίας. Ο Αριοβαρζάνης εξορίζεται από το θρόνο.

91 π.Χ.: Ο Socrates Chrestus παίρνει το θρόνο της Βιθυνίας από τον ετεροθαλή αδερφό του Νικομήδη.

90 π.Χ.: Αποστολή υπό τον Μ. Ακουίλιο για την αποκατάσταση του Νικομήδη και του Αριοβαρζάνη. Στην Ιταλία ξεσπά ο Συμμαχικός Πόλεμος.

89 π.Χ.: Νίκες του Μιθριδάτη κατά των ρωμαϊκών στρατευμάτων και των συμμάχων τους. Ο Μιθριδάτης κατακτά τη Βιθυνία, επανακτά τον έλεγχο της Καππαδοκίας και προελαύνει στην Ανατολία.

88 π.Χ.(Χειμώνας-Άνοιξη): Ο Μιθριδάτης κατακτά τη ρωμαϊκή Επαρχία της Ασίας και διατάζει το θάνατο όλων των Ρωμαίων και των Ιταλών.

88 π.Χ.(Ιούνιος-Μάιος): Ο Αθηνίων γίνεται τύραννος στην Αθήνα. Ο Μιθριδάτης αρχίζει να κατακτά το Αιγαίο και μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα στρατεύματά του προελαύνουν στη Θράκη. Κατάκτηση της Ρόδου

87 π.Χ.: Ο στόλος του Μιθριδάτη ολοκληρώνει την προσάρτηση των Κυκλάδων. Ο Αριστίων τύραννος στην Αθήνα. Ο Απελλικών ηττάται από τους Δήλιους με αρχηγό τον Ορόβιο. Ο Σύλλας φτάνει στην Ελλάδα και πολιορκεί την Αθήνα.

86 π.Χ.: Ο Σύλλας εισβάλλει στην Αθήνα και νικά το στρατό του Μιθριδάτη στη Χαιρώνεια (την Άνοιξη) και στον Ορχομενό (το Φθινόπωρο).

85 π.Χ.: Ο Σύλλας πηγαίνει στην Ασία και συνάπτει τη Συνθήκη της Δαρδάνου με το Μιθριδάτη

84 π.Χ.: Ο Σύλλας επιστρέφει στην Ελλάδα, έχοντας επιβάλλει πρόστιμα στις ελληνικές πόλεις της Ασίας.

83 π.Χ.: Ο Λ. Μουρήνα εκστρατεύει ξανά εναντίον του Μιθριδάτη, ο οποίος στέλνει πρεσβεία να παραπονεθεί στη Ρωμαϊκή Σύγκλητο.

82 π.Χ.: Εκστρατεία του Μουρήνα. Αποστολή του Callidius να σταματήσει τον πόλεμο. Ο Μιθριδάτης νικά τον Μουρήνα που είχε σκοπό να κατακτήσει τον Πόντο.

80 π.Χ.: Νέα ανεπιτυχής αποστολή του Μιθριδάτη στη Ρώμη για την εφαρμογή της Συνθήκης της Δαρδάνου. Η Σύγκλητος του αγνοεί.

81 π.Χ.: Αποστολή του Aulus Gabinius στην Καππαδοκία. Ο Αριοβαρζάνης συμφιλιώνεται με το Μιθριδάτη και παντρεύεται την κόρη του.

78 π.Χ.: Θάνατος του Σύλλα.

77 π.Χ.: Επιδρομές του Τιγράνη στην Καππαδοκία.

74 π.Χ.: Πεθαίνει ο Νικομήδης ο Δ’. Η Βιθυνία γίνεται επαρχία της Ρώμης. Συνθήκη μεταξύ του Μιθριδάτη και του Sertorius.

73 π.Χ.: Ο Μιθριδάτης κατακτά τη Βιθυνία και εισβάλλει στην Ασία. Πολιορκία της Κυζίκου.

72 π.Χ.: Ο Λούκουλος νικά το στόλο του Μιθριδάτη. Ο Μιθριδάτης εγκαταλείπει την Κύζικο και διαφεύγει στον Πόντο. Ο Λούκουλος εισβάλλει και κατακτά το μεγαλύτερο μέρος του Μιθριδατικού βασιλείου και την πόλη της Αμισού. Μετά από κάποιες συγκρούσεις, ο Μιθριδάτης διαφεύγει στην Αρμενία.

71 π.Χ.(Χειμώνας): Οι πόλεις του Βορειοδυτικού Εύξεινου κατακτώνται από τον Λούκουλο.

70 π.Χ.(Άνοιξη): Ο Λούκουλος κατακτά τη Σινώπη και την Αμάσεια. Η Ηράκλεια πέφτει σε ρωμαϊκή κυριαρχία μετά από δύο χρόνια αντίστασης.

69 π.Χ.: Ο Λούκουλος ξεκινά εκστρατεία στην Αρμενία. Νικά τον Τιγράνη και το Μιθριδάτη. Μάχη στον ποταμό Αρσανία. Και οι δύο πλευρές ζητούν βοήθεια από τους Πάρθους. Ο Λούκουλος δέχεται κριτική στη Ρώμη.

69/68 π.Χ. (Χειμώνας): Ο Λούκουλος αντικαθίσταται και οι στρατιώτες του αποστατούν.

68 π.Χ.: Ο Μιθριδάτης επιτίθεται στα ρωμαϊκά στρατεύματα στον Πόντο.

67 π.Χ.: Ο Μιθριδάτης ανακαταλαμβάνει τον Πόντο και την Καππαδοκία.

66 π.Χ.: Ο Πομπηίος αναλαμβάνει την εκστρατεία κατά του Μιθριδάτη. Τα ρωμαϊκά στρατεύματα αναγκάζουν το Μιθριδάτη να τραπεί σε φυγή.

65 π.Χ.: Ο Μιθριδάτης καταφεύγει στο βασίλειο του Βοσπόρου. Πεθαίνει ο Μάχαρης. Προσπάθεια αναδιοργάνωσης στρατού. Εκστρατεία του Πομπηίου στον Καύκασο.

64 π.Χ.: Ο Πόντος και η Βιθυνία προσαρτώνται στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

63 π.Χ. (πιθανώς Χειμώνα): Αποστασία του Φαρνάκη Β’. Θάνατος του Μιθριδάτη.

 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>