Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Ταρσός (Αρχαιότητα), Ψηφιδωτά

Συγγραφή : Μαυρίκα Βιργινία (3/10/2002)

Για παραπομπή: Μαυρίκα Βιργινία, «Ταρσός (Αρχαιότητα), Ψηφιδωτά», 2002,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=6430>

Ταρσός (Αρχαιότητα), Ψηφιδωτά (3/6/2008 v.1) Tarsus (Antiquity), Mosaics (23/10/2008 v.1) 

ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

 

opus tessellatum, το
Η τέχνη των ψηφιδωτών για τους Ρωμαίους. Επικρατεί από τους Ελληνιστικούς έως και τους Βυζαντινούς χρόνους. Τα ψηφιδωτά αυτά αποτελούνται από μικρές, ισομεγέθεις, πέτρινες, κεραμικές ή γυάλινες ψηφίδες διάφορων χρωμάτων.

αστράγαλος, ο
Κόσμημα λίθινο, συνήθως γλυπτό, που αποτελείται από ημιωοειδή στοιχεία εναλλάξ με φακοειδή πλακίδια. Στον αρχιτεκτονικό διάκοσμο o αστράγαλος εμφανίζεται συνήθως ανάγλυφος και η θέση του είναι κάτω από το ιωνικό και το λέσβιο κυμάτιο.

κυμάτιο, το
Διακοσμητικό μέλος μιας επιφάνειας με καμπύλη διατομή. Το κυμάτιο προορίζεται να χωρίσει ή να τονίσει δύο επιφάνειες. Στην αρχιτεκτονική της Αρχαιότητας ανάλογα με τη διατομή και τη διακόσμησή τους τα κυμάτια διακρίνονται σε δωρικά, ιωνικά και λέσβια.

πλοχμός, ο
Φυτικό κόσμημα από περιπλεγμένους βλαστούς.

ρόδακας, ο
Διακοσμητικό στοιχείο κυκλικού σχήματος με μορφή τυποποιημένου άνθους τριαντάφυλλου, με έναν ή δύο ομόκεντρους κύκλους πετάλων.

 
 
 
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>