αναλυτική αναζήτηση
Κουσάντασι
Συγγραφή : Shariat-Panahi S. Mohammad T. (21/3/2002)
Για παραπομπή: Shariat-Panahi S. Mohammad T., «Κουσάντασι», 2002,Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. ΑσίαURL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=4942>
ΤΥΠΟΣ ΛΗΜΜΑΤΟΣ
Τοπωνύμιο
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Παραθαλάσσιος οικισμος που ιδρύθηκε μάλλον στις αρχές του 17ου αιώνα και ειδικά κατά το 18ο αιώνα απέκτησε σημαντική ορθόδοξη κοινότητα πλάι στη μουσουλμανική και τις πιο ολιγάριθμες των Εβραίων και των Αρμενίων. Η σχετική ακμή του οφείλεται στη θέση του, που ευνοούσε τις εμπορικές ανταλλαγές. Η ανάπτυξή του όμως επισκιάστηκε από εκείνη της Σμύρνης. Κατά τις αρχές του 20ού αιώνα, τον οικισμό έπληξαν οι εχθροπραξίες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι εθνοτικές εκκαθαρίσεις, με αποκορύφωμα την εκδίωξη του ελληνορθόδοξου πληθυσμού.
Διοικητική Υπαγωγή
Καϊμακαμλίκι Κουσάντασι, μουτασαριφλίκι Αϊδινίου, βιλαέτι Σμύρνης
Ιστορική Περιοχή
Ιωνία
Γεωγραφική Θέση
Δυτικά παράλια Μ. Ασίας
Άλλες Ονομασίες
Scala Nuova, Scalanova, Ortaçag, Νέα ΄Εφεσος, Νεάπολη, Αναία, Kuşadası
1. Θέση
2. Διοικητική υπαγωγή
3. Ιστορία
4. Δημογραφία
5. Οικιστική δομή
6. Οικονομία
7. Η ελληνορθόδοξη κοινότητα
8. Εκκλησία
9. Σχολεία
Δελτίο λήμματος
>>>
Πηγές
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
Παραθέματα
Χρονολόγιο
Βοηθ. Κατάλογοι
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ
copyright © 2008, ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Το έργο Μεγάλη Δικτυακή «Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικού Πολιτισμού» - Μέρος Α΄ συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ΄ ΚΠΣ. Το έργο ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ΄ ΚΠΣ.